Stad zal moeten opdraaien voor sloop Delmerensmolen Aarsele

(foto TVH)
Redactie KW

De sloop van de Aarseelse Delmerensmolen is weer een stap dichterbij. Er loopt momenteel een openbaar onderzoek om de bescherming van het monument op te heffen. Zo zijn er voor het stadsbestuur amper nog obstakels om de windmolen af te breken, al zou dat op eigen kosten zijn.

Op 16 december 2019 ondertekende Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) het besluit tot de voorlopige gehele opheffing van de bescherming als monument van de stenen windmolen in de Delmerensmolenstraat. Een belangrijk onderdeel van de administratieve procedure hiervoor is een openbaar onderzoek, dat sluit op 20 maart.

niet meer maalvaardig

“Door de jarenlange verloedering is de molen al zijn erfgoedwaarde kwijt. Daar is ook de rechter in eerste aanleg in Brugge ons in het najaar van 2018 in gevolgd, door de eigenaar te veroordelen tot het betalen van een schadevergoeding”, zegt Valérie Evers, woordvoerster van het Agentschap Onroerend Erfgoed. “Bovendien is de molen intussen volledig ingebouwd. Door de nabijheid van huizen kan je hem hoe dan ook nooit meer maalvaardig krijgen.”

Eigenaar onvindbaar

Al meer dan 30 jaar is de molen, daterend uit 1857, voor elk Tielts stadsbestuur de steen des aanstoots. Groot probleem is echter dat de eigenaar, een Engelsman, voor iedereen onvindbaar is. “Er hangt hem een totale schadeclaim van 590.000 euro boven het hoofd, want beschermd erfgoed dien je uiteraard als een goede huisvader te beheren”, zegt schepen Joris Vande Vyvere (CD&V) hierover. De Tieltse patrimoniumschepen heeft echter geen zeggenschap over de molen, aangezien naast het afbrokkelende monument ook de grond eigendom is van de Engelsman.

“Er hangt de eigenaar al een schadeclaim van 590.000 euro boven het hoofd”

Dankzij de concrete plannen om de bescherming op te heffen, maakt het Agentschap Onroerend Erfgoed de weg nu wel vrij om de molen te slopen. “Als openbaar bestuur zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid op ons grondgebied. De molen staat dicht bij de straat en in het verleden brokkelden er al stenen af, waardoor het agentschap er een net liet over spannen”, zegt de schepen.

Slechtste scenario

Aangezien de houten kap en wieken eerder al werden weggenomen, is de stenen romp nog het enige wat overblijft. “Op een gegeven moment zal er allicht niks anders opzitten dan een afbraak. Al is dat het slechtst mogelijke scenario, want wij zullen de kosten dus hoogstwaarschijnlijk niet op de eigenaar kunnen verhalen.”

Het vorige stadsbestuur had vijf jaar geleden al 40.000 euro veil om de molen minstens deels te slopen uit veiligheidsoverwegingen, maar toen ging Onroerend Erfgoed nog op de rem staan. “Eens de bescherming officieel is opgeheven, hoeft de stad Tielt bij ons geen vergunning meer aan te vragen voor een eventuele sloop”, bevestigt Valérie Evers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier