Stad Wervik investeert in AED-toestellen

© (Foto Pixabay)
Redactie KW

In samenwerking met verschillende adviesraden waaronder vooral de seniorenadviesraad en de sportraad werd het aanbod AED-toestellen uitgebreid. Naar aanleiding van deze aankoop en uitbreiding wordt ook samengewerkt met het Rode Kruis Wervik-Geluwe in het kader van de campagne Hartveilig door het Rode Kruis Vlaanderen.

De sportraad organiseerde al infosessies over het gebruik van deze toestellen en ook de medewerkers van stad Wervik krijgen dit najaar de kans om de nodige opleiding te volgen. Door de coronacrisis werd dit allemaal even ‘on hold ‘gezet maar nu kunnen we hier opnieuw mee verder.

De 4 nieuwe aangekochte AED-toestellen hangen ondertussen op hun vaste plaats en waar dat mogelijk was werden de bestaande AED-toestellen van binnen in het gebouw naar buiten verplaatst zodat die voor iedereen makkelijker toegankelijk zijn.

De AED-toestellen hangen in speciaal voorziene groene kasten op een bord met bijkomende informatie en het AED-logo.

De toestellen zijn beschikbaar op volgende plaatsen:

? Stadhuis Wervik (buiten, aan de ingang van het onthaal)

? Zaal Oosthove, Wervik (buiten, naast de inkom)

? Zwembad Ter Leie, Wervik (binnen, in het redderslokaal)

? Sporthal De Pionier, Wervik (buiten, naast de inkom)

? Sportcentrum Virovios, Wervik (buiten, naast de inkom)

? Sporthal Ter Linde, Geluwe (buiten, naast de inkom)

? Voetbalclub SK Geluwe (binnen)

? LDC De Spie, Geluwe (buiten, aan de zijkant van het gebouw)

? GC De Knippelaar, Kruiseke (buiten, naast de inkom)

? Wijkschooltje Ter Hand (buiten, naast de inkom)

Ook in manège de Cloche (Geluwe) werd nog een AED-toestel voorzien in samenwerking met de sportdienst.

Wat is een AED juist? Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat wordt gebruikt om mensen met een hartstilstand een elektrische schok toe te dienen. Deze elektrische schok reset het hart door het heel even stil te leggen, met als doel om het hart weer in een normaal ritme te laten kloppen. Het gebruik van dit toestel kan bij hartstilstand een mensenleven redden.

In iedere kast met een AED-toestel is een fiche aanwezig met de nodige instructies. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk 112 te bellen en de instructies met bijhorende stappen van het toestel op te volgen. Bij de opstart van het toestel worden er gesproken instructies gegeven door het toestel zelf.

Dit najaar worden nog alle private AED-toestellen in kaart gebracht op het grondgebied (bijvoorbeeld bij de apotheker) om zo een volledig overzicht te krijgen van de beschikbare toestellen. Dit alles wordt nog ingevoerd in verschillende apps zodat inwoners en bezoekers snel een toestel kunnen terugvinden als dat nodig zou zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier