Stad Waregem ondersteunt lokale handel, er is een noodfonds in de maak

Het stadsbestuur moet het systeem nog volledig uitwerken maar er is een noodfonds in de maak waarin centen van bijvoorbeeld de afgelaste klassieker Dwars door Vlaanderen terechtkomen om financiële en andere steun te bieden aan de lokale handel en het bedrijfsleven. Daarover valt de komende dagen meer, gedetailleerd nieuws te verwachten.

Een archiefbeeld met schepen Kristof Chanterie, Sven Goethals (Wagso), Hans Maddelein (Waregem Winkelstad), city coach Wout Taghon en Bart Verschelde (Wagso) in handelscentrum Het Pand. © (foto DJW)

Daarnaast zit schepen van Lokale Economie Kristof Chanterie aan tafel met city coach Wout Taghon, het bestuur van het gemeentelijk autonoom bedrijf Wagso plus een vertegenwoordiging van Unizo Waregem en Waregem Winkelstad om bepaalde initiatieven en acties vast te leggen. Die moeten na de opheffing van de door het coronavirus verplichte sluiting van winkels, firma’s en handelszaken de revival inluiden van de Waregemse ‘commerce’ en er ook stevige promotie voor voeren.

Maatregelen volgen

Schepen Kristof Chanterie: “Alles hangt af van het opheffen van de sluitingsmaatregel. Of ook: wanneer zullen er geen besmettingen met het virus meer zijn? Niet evident om een datum op te plakken, dus. Begin april? Neen, da’s zo goed als onbestaande. Eind april of begin mei? Ik weet het niet. Iedereen moet de algemene coronaregelgeving volgen, ook wij dus. Maar het zou natuurlijk ideaal zijn mocht het precies in de periode voor Moederdag wel al kunnen.”

“Door het succes van de afgelopen twee jaren, wordt ook dit jaar terug de Mama VIP Dag georganiseerd. Dit shopevenement in het stadscentrum zet alle mama’s op zaterdag 9 mei (de dag voor Moederdag) extra in de bloemetjes. Hiermee willen we zoveel mogelijk mama’s en gezinnen terug naar het centrum lokken, voor een bezoekje aan een van onze mooie winkels of aantrekkelijke horecazaken.”

“De digitale horecagids moet een overzicht bieden van zaken die afhaal- en/of leveringsservice organiseren”

“Afhankelijk van de evolutie van de coronacrisis, kan dit evenement al dan niet doorgaan zoals gepland. Daarvoor is een budget vastgelegd. We houden uiteraard rekening met de kans dat de Mama VIP Dag nog niet zal kunnen plaatsvinden op de voorziene datum. Dan wordt het evenement verplaatst naar een later tijdstip, al dan niet met een aangepast concept. Het budget dat Wagso voorziet voor de Mama VIP Dag wordt dan gebruikt om een aangepast evenement te organiseren, om het centrum terug leven in te blazen.”

Digitale horecagids

Belangrijk is in elk geval dat de Waregemse middenstandsorganisaties en handelaarcomités samen met het stadsbestuur straks een en ander willen op poten zetten om de duistere ‘coronaperiode’ achter zich te laten.

Een ander belangrijk evenement voor de lokale handel is de Pandjes & Batjes van halfweg juni. Daarover valt echter nog geen nieuws te vernemen. Intussen is het stadsbestuur wel bezig met de uitwerking van een ander initiatief.

Kristof Chanterie: “Wij werken momenteel aan een tijdelijke, digitale variant van de Horecagids waarin en waarvoor de lokale handelaars zich kunnen laten registreren. Op die manier willen wij een duidelijk overzicht krijgen en ook bieden van de zaken die een afhaal- en/of leveringsservice organiseren voor de klanten.” (DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.