Stad voorziet veertien extra ‘slimme’ camera’s op diverse plaatsen

Onder meer in de Leiestraat hanger er twee nieuwe camera's. © MV
Redactie KW

De stad Wervik voorziet veertien bijkomende camera’s op diverse plaatsen. Daarnaast zijn 28 camera’s aan vervanging toe. Sommige van die camera’s hangen er al ruim tien jaar. Met de uitbreiding zal de Tabaksstad op diverse plaatsen over in totaal maar liefst 104 camera’s beschikken. Veertien jaar geleden werden op het Sint-Maartensplein en het stadsdomein Oosthove de eerste beweegbare camera’s geïnstalleerd. In maart 2008 waren het er al 64.

“Camera’s zijn intussen niet meer uit het straatbeeld weg te denken”, aldus schepen van Digitalisering Bart Pynket (stadslijst Open VLD-Groen-Positief Project). “Ze zijn een handige tool in het afschrikken van personen met minder goede bedoelingen. Daarnaast hebben ze al meermaals hun meerwaarde bewezen bij het oplossen van een misdaad. De afgelopen maanden werden alle camera’s op het grondgebied nagezien.”

Met een hoge resolutie

De veertien nieuwe camera’s komen aan Home Gryson (Ooievaartraat), in de Leiestraat, lokaal Rode Kruis (Speiestraat), vooraan GC Forum (Speiestraat), Vrouwencentrum (Duivenstraat). Twee nieuwe camera’s komen er in de Speldenstraat, de stadszaal Oosthove (kant Leie), GC De Gaper Geluwe en de Sint-Dionysiuskerk in Geluwe. Het leegstaand pand van het gewezen restaurant Bella Roma vlak naast het stadhuis wordt afgebroken. Er komt daar een stadstuin en is ook een camera voorzien. “Het gaat om camera’s met een hoge resolutie”, legt de schepen uit. “Het zijn zogenaamde ‘slimme’ camera’s. Zo wordt het bijvoorbeeld mogelijk om de beelden van alle rode auto’s op te vragen.”

De negen overzichtscamera’s op het Sint-Maartensplein, de Leiebrug, aan het station, de tekenacademie in de Speiestraat en de bibliotheek van Geluwe worden door de firma RTS vervangen. Ook de detailcamera’s op de voetgangersbrug achter de Briekenmolen, de Komenstraat richting Komen, op de Leiebrug en aan de bib in Geluwe worden vervangen. De kostprijs bedraagt 69.917,82 euro.

(EDB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier