Stad voorziet centraal meldpunt tijdens dorpskernvernieuwing

De dorpskern van Snaaskerke wordt heraangelegd. © Foto Proot
Redactie KW

Deze maand start de eerste van drie fasen in de dorpskernvernieuwing van Snaaskerke. De voornaamste vraag van de inwoners: voldoende parkeerplaatsen en heldere communicatie. “We richten een centraal meldpunt in waar iedereen terecht kan met vragen en opmerkingen”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne (Open VLD).

Tijdens een bewonersvergadering werd de kernvernieuwing uitvoerig besproken. Het polderdorpje telt zo’n 1.200 inwoners en ondergaat als laatste Gistelse deelgemeente een broodnodige transformatie. Eerder waren Gistel zelf, Moere en Zevekote aan de beurt. In Snaaskerke liggen bijvoorbeeld enkele nutsleidingen nog bovengronds en voetpaden hebben een opknapbeurt nodig. De grootschalige werken zijn verspreid over drie fasen. De eerste fase omvat vooral de centrale straten, zoals de Dorpsstraat en bijhorend plein, Vrijheidsstraat en Dwarsstraat. “Die eerste fase zou volgende maand starten, wanneer de aannemer de nutsleidingen en rioleringen aanpakt”, licht burgemeester Defreyne toe. “Daarna volgen de wegenwerken, maar hiervoor moet nog een aannemer worden aangesteld. In totaal zal deze fase tot twee jaar duren.” Daarna volgt het tweede deel van de werken. “Daarbij worden de IJzerweg-, Peper- en Snaaskerkestraat vernieuwd. Een ontwerp moet nog worden opgemaakt en zullen we bespreken met de inwoners. We willen ook de laatste fase zo snel mogelijk aanpakken. We hopen de hele dorpskernrenovatie in één legislatuur af te werken en niet verspreid over twee of drie ambtstermijnen.” In de laatste fase komen de Dwergenstraat, Kabouterstraat en Dorpsstraat tussen de Kanaalstraat en tot even voorbij de Tovenaarsstraat aan bod.

Parking

In het centrale deel van de Dorpsstraat is de rijweg smal en parkeren beperkt. De voornaamste bezorgdheid van bewoners gaat dan ook naar voldoende parkeerplaatsen.

“In de oorspronkelijke plannen van het vorige stadsbestuur zouden heel wat parkeerplaatsen sneuvelen: niet alleen in de Dorpsstraat zelf, maar ook op het dorpsplein langs de Groene 62. Nu, de ontwerpplannen kunnen we niet volledig omgooien, maar we luisteren wel naar de inwoners. Zo is er al overleg geweest met de provincie om toch nog parkeerplaatsen te voorzien op het dorpsplein. Als er minder parkeerplaatsen komen in het centrum zelf, moeten inwoners ergens anders hun auto kwijt kunnen. Een beslissing is er nog niet, maar de provincie is geneigd mee te gaan in het nieuwe voorstel”, zegt burgemeester Defreyne.

Ook de communicatie met de inwoners staat hoog op de agenda. “Communicatie is essentieel. We richten een centraal meldpunt in waar inwoners met vragen of opmerkingen terecht kunnen: dorpskernsnaaskerke@gistel.be. Wij bekijken de aanvragen dan met het studiebureau. Ook het overzicht openbare werken op de stedelijke website willen we sneller voorzien van updates en overzichtelijker maken voor alle werken in heel Gistel.”

Het hele project kost de stad 4,5 miljoen euro.

(TVA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier