Stad verleent vergunning voor realisatie woontorens Blauwpoorte Izegem

Zo zal de site Blauwpoorte eruitzien. © Urbes
Valentijn Dumoulein
Valentijn Dumoulein medewerker KW

De stad heeft groen licht gegeven voor de derde fase van project Blauwpoorte, op de vroegere site Scheldeman. Daardoor is er nu toestemming om alle zeven woonblokken van 160 tot 180 woningen te bouwen, waaronder een omstreden woontoren.

Het project is in handen van ontwikkelaar Urbes, dat ook de restauratie van het aanpalende kasteel Blauwhuis op zich neemt. Op het terrein van 2,5 hectare voorzien ze zeven woonblokken. De blokken het dichtst bij het kasteel zijn maar drie lagen hoog, maar aan het kanaal komt de hoogste bouwlaag en die gaat tot 14 verdiepingen. 36 mensen dienden tijdens het openbaar onderzoek bezwaar in tegen het project.

“Er waren vooral opmerkingen over de bouwhoogte en fauna en flora”, zegt schepen van ruimtelijke ordening Caroline Maertens (N-VA). “Maar het Agentschap Natuur & Bos geeft ook een gunstig advies en ziet geen gevaar voor dieren en planten. De keuze om in de hoogte te bouwen, komt er omdat dan slechts 14 procent van het terrein bebouwd is. De rest gaat op aan openbaar groen, dat voor iedereen beschikbaar wordt gesteld en dus een verlengde van het Blauwhuispark wordt. Er is ook voor gekozen om de hoogte per blok gradueel te laten stijgen, waardoor de druk aan de kant van het kanaal het hoogst wordt. De zon zal daar ook geen spelbreker zijn, want de schaduw zal op de kanaalkant komen te vallen. Ook naar de toegang voor veiligheidsdiensten en de sociale mix van woningen (verschillende groottes en prijzen, red.) is alles in orde en dus kan dit project wat ons betreft gegund worden. Ik herinner graag even vanwaar we komen: vroeger was het Blauwhuispark privé en stonden er op de site Scheldeman serres. Dan is dit alternatief toch beter voor iedereen.”

“Monddood”

Oppositiepartij STiP is niet tegen het project, maar zet vraagtekens bij de werkwijze van het college. “Voor dit dossier is te weinig onderzoek geleverd en overleg gepleegd, zoals een gelijkmatiger verdeling van de bouwlagen”, zegt raadslid Kurt Grymonprez. “Ook de gemeenteraadsleden werden te weinig geïnformeerd. Tussen de laatste commissie openbare werken en mobiliteit en de eerstkomende zal er 3 maanden zitten. Dit bestuur maakt de gemeenteraadsleden monddood.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier