Stad Torhout wil buurt- en straatfeesten financieel duwtje in de rug geven

De stad wil buurtfeesten, zoals hier in de Hertog Van Arenbergstraat, een financieel duwtje in de rug geven. (foto JS)
Johan Sabbe

Het stadsbestuur heeft zich voorgenomen om de nare gevolgen van de coronacrisis niet enkel te verlichten via steun aan de lokale economie en de kwetsbare gezinnen, maar ook door financiële zuurstof te pompen in het wijk- en verenigingsleven.

In dat kader wordt er een nieuw reglement aan de gemeenteraad voorgelegd om de buurt- en straatfeesten te betoelagen en zo de verbondenheid van bewoners uit dezelfde omgeving te versterken. De sociale cohesie bevorderen, zoals dat plechtig heet. Want in coronatijden is meer dan eens gebleken dat je in nogal wat gevallen beter een goede buur hebt dan een verre vriend.

Het subsidiereglement voorziet in zowel materiële ondersteuning als in een financiële tussenkomst. Het is de bedoeling om sowieso extra in te zetten in het betrekken van de jeugd bij de festiviteiten. De materiële hulp zal via de stedelijke uitleendienst gebeuren, die heel wat spullen beschikbaar heeft die tijdens een buurt- of straatfeest van pas kunnen komen. De eigenlijke subsidie is niet in cash geld voorzien, maar in Torhoutbonnen. Een win-winsituatie, want op die manier kan de lokale middenstand eveneens een graantje meepikken.

In principe zal het reglement tijdens de digitale gemeenteraadszitting van maandagavond 25 mei goedgekeurd worden. De stad wil het tegen de komende zomer in voege laten treden. In de veronderstelling dat het coronavirus tegen dan geen spelbreker meer is voor dergelijke festiviteiten. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier