Stad Torhout lanceert drie mooie wandelbrochures met Heksenpad voor kinderen

De opening van het Heksenpad met tweede van rechts schepen Desmet.
Johan Sabbe

Het stadsbestuur heeft drie mooie, geïllustreerde wandelgidsen uitgebracht met elk een vijftal uitgestippelde wandelingen, veertien in totaal. Een ervan, het Heksenpad in Groenhove, is specifiek voor jonge kinderen bedoeld en kreeg vorige zaterdag bij de opening van de Week van het Bos extra aandacht.

Er is een gratis wandelbrochure voor Groenhove, ene voor Wijnendale en ene voor het domein d’Aertrycke of de Maere. Elk van de veertien trajecten is bewegwijzerd met een specifiek embleempje en wordt in de gidsen beschreven, voorzien van een duidelijk plannetje. Puik werk.

De wandelingen variëren van 1,5 tot 14,4 kilometer. Het Heksenpad van 2,5 kilometer is een speciaaltje, omdat het zich toespitst op gezinnen met jonge kinderen. Laatstgenoemden kunnen met een boekje dat voor hen is samengesteld, onderweg opdrachtjes uitvoeren en zichzelf dan telkens belonen met een kleine sticker.

Bij de start van het parcours aan de Torendreef staat er een grote sculptuur van het heksje Flora dat bovenop de pad Faun zit. Aan het eind, op het nabije domein Torwoud, staat een tweede sculptuur van Faun klaar voor de kinderen. Beide werden met een kettingzaag uit grote blokken hout gebeeldhouwd door Arne Maertens, die deel uitmaakt van het Team Groen van de stad. Hij is de zoon van boswachter Koen Maertens.

Glibberbuis en ketel

Voor de opening van het Heksenpad vorige zaterdag daagde het maximum toegelaten aantal van 115 ouders en kinderen op. Vanwege het grote succes dienden de inschrijvingen vervroegd stopgezet te worden. Dat er in tijden van coronacrisis minder mogelijkheden zijn voor gezinsuitstappen zal zeker hebben meegespeeld.

“Intussen hebben we tot onze vreugde veel positieve reacties over het Heksenpad gekregen”, zegt schepen van Natuur Elsie Desmet. “Langs het traject beleven de jongens en meisjes tal van avonturen. Zo is er de betonnen glibberbuis, waar de kinderen kunnen doorkruipen of zich in verstoppen. Er bevindt zich ook een houten heksenketel langs het wandelpad met inbegrip van een grote lepel om in de toversoep te roeren. En dan zijn er de heksensprongen: afgevlakte boomstammen om van het ene platform naar het andere te wippen. Op de lange heksenbezem kan er geklauterd worden en op de heksenxylofoon muziek gemaakt.”

Het oorspronkelijke idee voor het pad komt van Rose Deschynck. Een team van stadsmedewerkers heeft het project gerealiseerd. Het boekje voor de kinderen werd samengesteld door Annelies Pollentier, Fien Buyck, Mieke Dekoninck en de schepen zelf. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier