Stad Torhout koopt vestiging meubelfabrikant: veilige toegang voor speelplein De Warande

Van links naar rechts bij het Leda-pand: schepen Lieselotte Denolf, zaakvoerder Edward Vande Vyvere en schepen Hans Blomme. Links van het gebouw ziet u in de verte het domein De Warande. © foto JS
Johan Sabbe

Wellicht al in 2022 verdwijnt in de Aartrijkestraat de gevaarlijke hoofdingang van het speelplein De Warande, plus het smalle weggetje naar het achterliggende domein van tennisclub KTG Houtland. De stad koopt de bedrijfsgebouwen van zitmeubelfabrikant Leda langs de Warandestraat, waardoor zowel het speelplein als de tennisvereniging via een nieuwe, veilige toegang vanaf die straat bereikbaar zullen zijn.

Er dienen nog heel wat punten en komma’s geplaatst te worden vooraleer de aankoop van het Leda-bedrijfsdomein van 3.000 m² helemaal rond is, maar het princiepsakkoord tussen de stad en Leda-zaakvoerder Edward Vande Vyvere is een feit. Het gaat om een bedrag van 660.000 euro. De man verhuist met zijn bloeiende onderneming naar de nieuwe industriezone aan de Roeselaarseweg, waar hij hoopt om vanaf het voorjaar van 2021 de bouw van zijn moderne complex te kunnen starten. Als alles naar wens verloopt, zal hij een jaar later – in de lente van 2022 – met zijn bedrijf uit de Warandestraat weg zijn en kan de stad er de nieuwe toegang tot het speelplein De Warande en de tennisvelden creëren.

“Tot zolang hebben we de tijd om een masterplan te ontwikkelen voor de hele site, het speelplein inbegrepen”, zeggen schepen van Stadspatrimonium Hans Blomme en schepen van Jeugd Lieselotte Denolf. “Sinds kort voorzien we geld in het stadsbudget voor de aankoop van strategische gronden. Het Leda-domein is er zo eentje.”

Ontsluiting van De Warande en veilige toegang

Het zitmeubelbedrijf Leda werd oorspronkelijk door Bruggeling Daniël Stroo opgericht en begin 1999 door Patrick Vermeersch uit Varsenare overgenomen. Die verhuisde de onderneming in 2004 vanuit het Brugse Waggelwater naar de Warandestraat in Torhout. Op die locatie had de Torhoutse familie Pollet ooit een meubelfabriek gerund, waarna de beschutte werkplaats OptimaT van Tordale er een tijdlang een atelier had. Toen OptimaT naar zijn nieuwe complex in Lichtervelde verhuisde, stonden de gebouwen aan de Warandestraat leeg en kocht Patrick Vermeersch ze om er Leda in onder te brengen. Aanvankelijk zelfs met – naast de eigenlijke productieruimte – een verkoopshal voor particuliere klanten. Die laatste heette The Factory Store, maar is intussen verdwenen.

Het smalle weggetje vanaf de Aartrijkestraat naar de velden van tennisvereniging KTG Houtland.
Het smalle weggetje vanaf de Aartrijkestraat naar de velden van tennisvereniging KTG Houtland.© foto JS

In 2010 nam Edward Vande Vyvere uit Deinze, die van opleiding jurist is, het bedrijf over. Hij was op dat moment amper 29 jaar, maar slaagde erin om Leda uit te bouwen tot de bloeiende onderneming die ze nu is. Met 14 mensen in dienst, hoofdzakelijk uit de Torhoutse regio. “We produceren zitmeubelen uit het zogenoemde betere middensegment”, legt hij uit. “Stoelen en bankstellen voor de huiskamer, maar ook heel wat relaxzetels voor woonzorgcentra en ziekenhuizen, voor ons een belangrijke afzetmarkt. De zaken lopen uitstekend en dus keek ik uit naar een groter en efficiënter pand. Uiteindelijk is de beslissing gevallen om te bouwen op de nieuwe industriezone aan de Roeselaarseweg.”

Edward, nu 39, maakte zijn plannen aan de stad bekend en die zag er direct een opportuniteit in om de oude panden te kopen en zo De Warande via de Warandestraat te ontsluiten en er een veilige toegang met parking te creëren.

“Het masterplan zal moeten uitwijzen hoe we alles aanpakken”, zeggen de schepenen Blomme en Denolf. “Misschien slopen we een deel van de gebouwen, maar het kan ook dat we ze nuttig gebruiken. De bestemming ligt nog niet vast, maar zeker is dat we de aankoop van deze strategische site niet door de vingers mogen laten glippen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier