Stad Torhout betaalt 25.000 euro voor vakkundige Street Art

Bij een mooi staaltje van graffitikunst op het stedelijke skatepark in de Aartrijkestraat : v.l.n.r. Paul Warlop (voorzitter deelraad Kunst), Eva Stael (voorzitter cultuurraad) en Lieselotte Denolf (schepen van Cultuur). © Foto JS
Johan Sabbe

Het stadsbestuur wil op een originele manier saaie en/of vervuilde delen van de stad artistiek opfleuren. Het is de bedoeling om kunst aan het straatbeeld toe te voegen via een hedendaags project van Street Art. Deze kunstvorm maakt de laatste jaren in heel wat steden furore en Torhout wil de trein niet missen. Er is in totaal 25.000 euro voorzien voor het ontwerpen én het uitvoeren van de gekozen creaties. Niet onbelangrijk: op de plaatsen waar er Street Art voorzien is, zullen de bewoners er van heel nabij bij betrokken worden.

Street Art heeft affiniteit met de graffitikunst, maar overstijgt ze. “Het is bijna niet te geloven tot welke prachtige creaties de Street Art-kunstenaars in staat zijn”, zegt Paul Warlop, voorzitter van de deelraad Kunst van de stedelijke Cultuurraad. “Street Art duikt op over de hele wereld en heeft al menig mond doen openvallen van opperste verbazing. Ik ben heel blij dat ook Torhout deze kunstvorm in de armen sluit.”

Paul is een van de drijvende krachten achter het project dat de stedelijke cultuurraad samen met het stadsbestuur behartigt. “We kiezen ervoor om de top uit het wereldje naar Torhout te halen”, zegt hij. “Het niveau van de creaties zou dus hoog moeten zijn.”

Zeker tien jaar intact

“We hebben in het verleden met het stadsbestuur inspanningen geleverd om op openbare plaatsen kunstelementen aan te brengen”, pikt schepen van Cultuur Lieselotte Denolf in. “Dat doen we nu opnieuw, maar vanuit een totaal nieuwe invalshoek. Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen verrast zullen opkijken als ze straks de Street Art zien. Na een voorbereidend onderzoek door de deelraad Kunst met Paul als voorzitter hebben we ervoor gekozen om in zee te gaan met de vzw The Crystal Ship, de vereniging die het bekende Street Art-festival in Oostende organiseert en connecties heeft met de voornaamste artiesten in West-Europa. De curator van ons project is niet de eerste de beste: Björn Van Poucke, dé grote naam inzake deze kunstvorm. Hij geniet enorme bekendheid op dit vlak. Hij is een monument.”

“We kiezen voor twee grote muurschilderingen en voorts een serie van twintig kleinere interventies in de stad”, vervolgt Lieselotte. “We willen er telkens de buurtbewoners van heel nabij bij betrekken. Die participatie van de bevolking vinden we fundamenteel bij wat we voor ogen hebben. Kunst is namelijk een sociaal gegeven.”

“Voor de muurschilderingen roepen we eerst een burengroep van geïnteresseerden bijeen en lichten via een presentatie toe wat Street Art precies inhoudt. Wat het is en wat het niet is. Daarna bepalen we samen met de bewoners wat voor type kunstwerk er op de muur komt en kiezen we die creatie in overleg met de kunstenaar. Die maakt enkele ontwerpen, die pas na consensus met de buren uitgevoerd worden. Voor de kleinere werken lanceren we een oproep tot de bewoners van Torhout om een deeltje van hun gevel, garagepoort of ander gebouw voor het kunstproject ter beschikking te stellen. Er zal gebruik gemaakt worden van milieuvriendelijke verf, zodat de kunstwerken minstens tien jaar intact blijven.”

Dialoog vormt de basis

Wie een deel van zijn eigendom – pakweg een poort of een muur – ter beschikking van het kunstproject wil stellen, wordt gevraagd zijn naam, adres en een foto van de gevel te mailen naar michiel.mestdagh@torhout.be.

“Ik ben ervan overtuigd dat heel wat mensen de Street Art genegen zullen zijn”, zegt schepen Denolf. “Ik ben alvast laaiend enthousiast. Een goede dialoog met de buurtbewoners en de partners van The Crystal Ship wordt de basis voor het succes. Dankzij deze vorm van burgerparticipatie krijgen de projecten een groot en sterk draagvlak. Over het resultaat koesteren we vanuit de stad en de cultuurraad hoge verwachtingen. De voorbeelden die we gezien hebben, zijn alvast veelbelovend.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier