Stad Tielt zet in op herbruikbare bekers

© Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

De stad investeerde in 10.000 herbruikbare bekers bestemd voor gebruik in de socioculturele infrastructuur. Het project werd gerealiseerd in de schoot van Plastics@Tielt, dat de Tieltse kunststofindustrie, het VTI en het stadsbestuur verenigt.

In haar meerjarenplan geeft het lokaal bestuur Tielt aan dat het de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) zal implementeren in de diverse beleidsdomeinen. Ook voor evenementen worden de nodige inspanningen gedaan. Om te kunnen voldoen aan de wetgeving rond cateringmateriaal, die sinds januari 2020 van kracht is, werd alvast een project uitgewerkt voor de lokale productie van herbruikbare bekers.

Sinds 2020 geldt de regel dat het serveren van drank in wegwerpbekers bij evenementen verboden is tenzij de eventorganisator een systeem voorziet dat garandeert dat minstens 90 procent van de eenmalige verpakkingen gescheiden wordt ingezameld voor recyclage. Vanaf 1 januari 2022 wordt die 90 procent zelfs 95 procent.

Uniek samenwerkingsverband

Stad Tielt zette een project op poten waarbij er samengewerkt wordt met de Tieltse kunststof-industrie en het VTI. Concreet zorgde VTI Tielt voor een eigentijds ontwerp, een Tielts plasticbedrijf voerde de plannen uit. Met de lokale productie wil de stad maximaal inzetten op duurzaamheid. De bekers zelf zijn uit kras- en vaatwasbestendig materiaal vervaardigd. Het gebruikte type plastic laat toe ze na veelvuldig gebruik te smelten en te recycleren tot nieuwe herbruikbare bekers. Voor de realisatie van het project voorzag OVAM een subsidie en bedrage van 50 procent van de investeringskosten.

Positieve impact

Zo’n lokaal project heeft voor Tielt een positieve impact op zowel economisch als sociaal vlak. Door de productie lokaal te houden, leveren we ook een positieve bijdrage in het klimaatverhaal. Herbruikbare bekers hebben uiteraard ook een ecologische voetafdruk. De bekers moeten geproduceerd worden, er is water nodig om ze te wassen… Toch zijn ze een veel beter alternatief dan wegwerpbekers, aangezien ze tientallen keren kunnen hergebruikt worden. Dit werd aangetoond via studies die in opdracht van OVAM werden uitgevoerd.

Socioculturele infrastructuur

Het aanbod van de herbruikbare bekers is in eerste instantie bestemd voor activiteiten georganiseerd in de socioculturele infrastructuur en evenementen georganiseerd door het lokaal bestuur Tielt. Voor andere kleinschalige activiteiten is de gebruiker aangewezen op het aanbod uit de stedelijke uitleendienst waar er acht keer 72 (de bekers worden per 72 verpakt) herbruikbare bekers beschikbaar zijn. Voor andere grootschalige evenementen is de gebruiker vooralsnog aangewezen op de private markt.

Na een periode van zes maanden wordt geëvalueerd of dit aanbod toereikend is en waar nodig bijgestuurd kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier