Stad Tielt zet alle zeilen bij om honderden kinderen op te vangen

© TVH
Redactie KW

In het extreemste geval kunnen er zowat 1.700 kinderen nood hebben aan opvang als de Tieltse basisscholen midden deze maand weer de deuren openen. De Kommel, de Europahal en nog enkele andere locaties worden alvast in gereedheid gebracht.

Meerdere Tieltse basisscholen kampen met acuut plaatsgebrek. Dat zal er niet minder op worden nu er extra klassen beschikbaar moeten worden gesteld voor het eerste, tweede en zesde leerjaar en ook opvang voor de andere kinderen zich opdringt.

Expertise in kinderopvang

Daarom luidde oppositieraadslid Simon Bekaert (SP.A) in de gemeenteraad van donderdag 7 mei de alarmbel. Hij vindt dat de stad samen met de scholen een voldoende groot opvangaanbod moet kunnen garanderen. “Als lokaal bestuur hebben we expertise en personeel in buitenschoolse opvang, en ervaring met dagopvang tijdens de paasvakantie en grote vakantie. We hebben met het kinderopvanggebouw van Tanneke, de sporthal, de Europahal, de nieuwe jeugdlokalen De Kommel en Sint-Paulus heel wat accommodatie ter beschikking.”

Veel personeel te kort

Schepen van Jeugdbeleid en Kinderopvang Pascale Baert (Iedereen Tielt) schuift ook die opvanglocaties naar voren, maar daarmee is de kous niet af. “In theorie is er plaats nodig voor 1.600 à 1.700 kinderen, die niet uit hun contactbubbels mogen breken. Vraag is hoeveel er precies gaan komen, want we moeten voldoende personeel kunnen optrommelen. Met de 13 voltijdse equivalenten van Tanneke hebben we veel te weinig, dus denken we eraan om ook mensen van de jeugddienst, sportdienst, redders en toezichters in te zetten. Die opvang kunnen we dus onmogelijk garanderen, zoals je vraagt, maar we zullen wel al het mogelijke doen.” (TVW)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier