Stad Tielt trekt 170.000 euro uit voor restauratie van grafmonumenten

© Wouter Meeus foto WME
Redactie KW

Het Tieltse stadsbestuur heeft het voorbije jaar een budget van 170.000 euro vrij gemaakt voor de restauratie van enkele waardevolle erfgoedgraven op de stedelijke begraafplaats. De eerste twee graven zijn ondertussen onder handen genomen. Het is de bedoeling dat er in de komende twee jaar nog tien volgen.

Schepen van Cultuur en Erfgoed Grietje Goossens (Iedereen Tielt) is erg tevreden dat de renovaties er eindelijk komen. “De plannen lagen al een tijdje op tafel, want we willen ons als stad engageren om ons funerair erfgoed in stand te houden. Ik ben dan ook blij dat het er eindelijk van komt en dat de werken gestart zijn”, stelt ze.

Brouwerskoppel Plettinck

Ondertussen zijn de graven van het brouwerskoppel Petrus Plettinck (1794-1864) en Louise Strack (1804-1865) en dat van Maximiliaan Van Zantvoorde (1781-1855) en Maria Philippina Roelandts (1787-1829) al opgeknapt door gespecialiseerde restaurateurs.

Plettinck bouwde tijdens zijn leven een politieke carrière uit als schepen en provincieraadslid. Hij kreeg een neoklassiek graf met een urne onder de baldakijn. Vooral het hekwerk in smeedwerk was tot voor de restauratie in slechte staat. Van Zantvoorde en Roelandts richtten dan weer de allereerste textielmanufactuur in Tielt op.

Daarvoor kreeg hij zelfs een straat naar hem vernoemd. Ook zijn graf steekt vol symboliek. Zo verwijst de bijenkorf naar het belang van ijver en nijverheid en de palmtak naar voorspoed. De staf van Mercurius is een verwijzing naar de handel.

Historische waarde

Het is de bedoeling dat de komende twee jaar nog een tiental graven worden gerestaureerd. In 2022 zullen dat er zeven zijn, in 2023 drie. Maar hoe worden de graven gekozen die in aanmerking komen voor restauratie? “Dat hebben we beslist op basis van een lijst die de Roede van Tielt, de heemkundige kring, opgesteld heeft”, legt Goossens uit.

“Vaak gaat het om graven van mensen van wie er geen familie meer is of waarnaar niet meer wordt omgekeken. Daarbij werd elk graf beoordeeld op een aantal aspecten zoals de historische waarde van het graf, de persoon die eronder ligt en op basis van de architectuur. De graven met het hoogste aantal ‘punten’ kwamen dan op de lijst terecht.”

Goossens is alvast tevreden met het resultaat van de eerste renovaties. “Ik vind het heel geslaagd. De graven springen weer echt in het oog als je op de begraafplaats komt”, zegt ze. (TM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier