Stad slaat Jaguar aan nadat man parkeerboete van 30 euro weigerde te betalen

Omdat Jeroen Jansen de opgelopen kosten weigert te betalen, wil de stad Brugge zijn Jaguar verkopen. © Davy Coghe
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

Al drie jaar vecht Jeroen Jansen (44) een strijd uit met de stad Brugge over een parkeerboete van 30 euro. Omdat hij bleef weigeren om te betalen, is de zaak compleet aan het escaleren. Er werd al tweemaal gedreigd zijn auto – een Jaguar met een nieuwprijswaarde van 75.000 euro – aan te slaan en te verkopen. “Ik wilde gewoon weten welke signalisatie ik had gemist. Maar in plaats van een antwoord kreeg ik een deurwaarder over de vloer.”

Zijn deelname aan Dwars door Brugge in 2018 zal Jeroen Jansen zich nog lang heugen. Niet omwille van zijn sportieve prestatie, wel door een parkeerboete die hij bij zijn bezoek aan Brugge opliep. “Na mijn deelname op 13 mei 2018 aan de Brugse stratenloop zat er tot mijn grote verbazing een parkeerboete van 30 euro achter mijn ruitenwisser omdat ik geen blauwe schijf had gelegd”, doet hij het verhaal. “Mijn wagen stond geparkeerd in de Rijselstraat en ik ben ervan overtuigd dat ik nergens een signalisatie had gemist die een parkeerticket of een blauwe schijf vroeg. Om zeker te zijn, ben ik speciaal naar het begin en einde van de straat gewandeld en heb ik naar de andere wagens gekeken. Neen, er was geen enkel bord of parkeermeter te zien. Toen ik terugkeerde naar Middelkerke, heb ik alle kruispunten gefotografeerd. Die foto’s heb ik ‘s avonds naar het parkeerbedrijf gestuurd, met de vraag welke signalisatie ik had gemist. Het gaf mij een wrang gevoel dat ik 30 euro moest betalen terwijl ik nog zo op mijn hoede was geweest…”

Ondertoon

Een antwoord komt niet, wel een eerste rappel. “Ik herhaalde mijn vraag en dan kreeg ik het antwoord: meneer, alles is conform aangeduid, met een ondertoon dat ik niet te veel moest zagen, geen vragen mocht stellen en gewoon moest betalen. Dat is tot op vandaag de manier waarop ik word aangesproken.”

Op dat moment beslist Jeroen Jansen om niet meer te betalen zolang hij niet weet welk bord hij heeft gemist. “Ik vind dat ik daar recht op heb. Als je iemand straft, moet die persoon toch weten wat hij fout heeft gedaan? Ik betwist niet dat ik daar stond én geen blauwe kaart had gelegd, maar ik wil wel weten waar de signalisatie stond. Mijn vraag was opbouwend bedoeld.”

Omdat zijn betaling uitblijft, stapelen de herinneringen zich op en wordt de boete groter. In juni 2019 volgt zelfs een dwangbevel van een deurwaarder. “In plaats van uitleg kreeg ik een deurwaarder. De kosten gingen meteen met honderden euro’s naar omhoog. Aan de deurwaarder heb ik gezegd dat ik eerst wilde weten waar de borden stonden alvorens de boete te betalen. Kort daarop kreeg ik van de Stad Brugge een brief met de nodige uitleg – die ik nog steeds onduidelijk en verwarrend vind –, maar ik heb dan wel meteen de 30 euro betaald, zoals ik had beloofd.”

Jaguar

Maar met het betalen van de boete eindigt het verhaal niet. “Omdat ik nog niet het volledige bedrag betaalde, die intussen was opgelopen tot meer dan 300 euro, dreigden ze om mijn Jaguar F-Type (met een nieuwprijswaarde van 75.000 euro, red.) aan te slaan en te verkopen. Omdat ik bleef weigeren, kreeg ik zelfs een brief met een datum en plaats waarop mijn voertuig zou worden verkocht. Ook daarop ben ik niet ingegaan. Anderhalf jaar heb ik vervolgens niets meer gehoord, ik dacht dat alles eindelijk opgelost was. Tot het spelletje nu weer begint. Weer werd ik uitgenodigd voor de verkoop van mijn wagen, die nu zogezegd zou plaatsvinden op zaterdag 12 juni. Intussen is het bedrag door aanmaningen, dwangbevelen, aanplakkingen, aktekosten en dergelijke opgelopen tot 680 euro, verminderd met de 30 euro die ik al betaald heb. Nog steeds weiger ik.”

“Een doodrijder heeft tenminste nog de kans om voor de rechter te komen. Ik niet”

Intussen blijft Jeroen dus met zijn wagen rondrijden. “Zullen ze hem op een dag komen opladen? Sta ik nu geseind? Geen idee. Ik heb het gevoel dat ze vooral dreigen. Je krijgt brieven van een deurwaarder alsof je de grootste misdadiger ter wereld bent, met de melding dat je wagen op die dag en op dat uur verkocht wordt. Ik kan me inbeelden dat 99,9 procent van de mensen dan snel betaalt. Ik niet. Zo gecriminaliseerd worden, stoort me zo enorm.”

Buiten alle proporties

Vanwaar de volharding om toch niet te betalen? “Omdat ik dit buiten alle proporties vind. Iemands wagen aanslaan en verkopen voor het niet leggen van een blauwe schijf: dat vind ik niet kunnen. Kijk, de doodrijder van Merel De Prins had geen rijbewijs, geen verzekering, pleegde vluchtmisdrijf enzoverder en die kwam ervan af met 6.000 euro boete. Als ik nog vijf jaar doorga, zal ik hetzelfde bedrag moeten betalen… Is dat nog in verhouding? Die doodrijder had tenminste nog de mogelijkheid om voor de rechter te komen. Ik niet. Blijkbaar kan een overheid een eigendom aanslaan, zonder dat daar een rechter tussenkomt. De stad is in deze partij én rechter. In hoeverre is dat nog democratisch? Ik ben benieuwd of ze echt mijn wagen komen halen. Dat kan ik nog altijd niet geloven. Daarom heb ik ook nog geen advocaat ingeschakeld.”

Deftig antwoord

Met zijn actie, of beter gezegd niet-actie, hoopt Jeroen Jansen iets te veranderen. “Elke stad en gemeente heeft een ander parkeerbeleid. Maak het voor de mensen toch duidelijk hoe het in elkaar zit. Op Google Streetview zag ik dat er in juni 2017 wél nog een bord stond in de Rijselstraat en dat de stad toen dus wél vond dat er een bord moest staan. Waarom is die weggenomen? Waarom markeren ze niet elke ‘blauwe’ parkeerplaats met een icoontje, zodat er nooit meer discussie is. Maar daar krijg ik geen antwoord op. Op zijn minst moet de stad of gemeente een dienst hebben die een deftig antwoord kan geven. Ik kan natuurlijk alsnog betalen, maar dan verandert er niets. Nu, ik ga alvast niet meer naar Brugge en geef er geen euro meer uit.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.