Stad Roeselare maakt werk van lagere school en wijkhuis in Beveren

Het einde van het parochiaal centrum is in zicht. Het nieuwe wijkhuis komt er binnen een paar jaar in de plaats. © (foto SM)
Redactie KW

Er was de voorbije jaren sprake van een nieuw schoolgebouw in het oude klooster en de bouw van een wijkhuis in Beveren, maar sindsdien is het windstil rond deze projecten. Stad Roeselare maakt er echter zo snel mogelijk werk van, net als van het Krommebeekpark dat op de VDL-site moet komen.

Twee jaar terug zette toenmalig onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) heel wat geld opzij voor de uitbreidingsplannen van 24 Vlaamse scholen. Zo’n vier miljoen euro kwam richting Roeselare, onder meer voor De Bever in Beveren. De afdeling in de Wijnendalestraat zou opgedoekt worden en verhuizen naar het leegstaande klooster naast de vestiging in de Schoolstraat. Maar sindsdien is het windstil rond dat project. Hier en daar klonk het dat er problemen waren met een onteigening. Hallo, coördinerend directeur Francis Devolder van scholengroep Arkorum? “Er zijn zeker geen onteigeningsproblemen geweest”, aldus Francis. “We moeten vooral nog eens kijken hoe we de mobiliteit in het centrum van Beveren aanpakken als beide scholen op een en dezelfde locatie komen. Maar daarvoor moeten we nog eens samenzitten met het stadsbestuur. Daarom zijn er nog geen concrete plannen voor De Bever, wat in Beitem wel het geval is. We zijn nu dan ook volop bezig met het project Beitem te finaliseren. Daarna zitten we zo snel mogelijk samen met alle betrokken partijen om meer duidelijkheid te scheppen over De Bever in Beveren.”

‘t Lokaal verdwijnt

Bij jeugdatelier De Durvertjes maken ze zich zorgen over hun toekomst. Hun gebouwen horen immers bij de afdeling in de Schoolstraat. Bovendien zitten ze al even met vochtproblemen. “Misschien kunnen we dan terecht in de kinderopvang, aan de overkant van onze huidige locatie? Die verhuist immers mee naar de nieuwe schoolgebouwen.” Ook harmonie De Verbroedering toont interesse in een verhuis naar dat gebouw, aangezien hun lokaal naast de sporthal slijtage vertoont.

“Na het project Beitem leggen we ons toe op de plannen met De Bever”

Een ander project dat op tafel lag, was de bouw van een wijkhuis in Beveren. Er werden vanaf september 2018 enkele vergadermomenten gehouden met de plaatselijke verenigingen en bewoners, maar sindsdien is het ook windstil. Schepen Tom Vandenkendelaere (CD&V) schept alvast wat duidelijkheid. “Het is de bedoeling om dit jaar het ontwerp – waarvoor we rekening houden met alle opmerkingen van de eerdere bevragingen – in orde te krijgen om dan in 2023 het wijkhuis te realiseren. Het wijkhuis komt op de site van het parochiaal centrum ‘t Lokaal en dus niet aan de overkant van de straat, zoals oorspronkelijk gepland. Met dergelijke projecten willen we de deelgemeenten een duw in de rug geven. Het is nu aan de inwoners zelf om bij de pinken te zijn en deze kans te grijpen. We hopen de uitbating van het wijkhuis eventueel in de handen te leggen van een nieuwe Beverse vzw, die bestaat uit leden van de talrijke verenigingen of uit individuele Bevernaars. We zullen de mensen alvast zo goed mogelijk op de hoogte houden.”

Krommebeekpark

Op de laatste gemeenteraad van het afgelopen jaar kwam ook de VDL-site ter sprake na een vraag van N-VA-raadslid Lieve Lombaert. De busbouwer zal immers een nieuwe vestiging bouwen op een perceel van bijna acht hectare op het bedrijvenpark Beveren-Krommebeek en in 2021 verhuizen naar de hoek van de Rijksweg en de Beversesteenweg. “Het dossier staat nog in zijn kinderschoenen, maar we hebben ondertussen een bureau aangesteld die alle mogelijke opties moet bekijken voor die site”, zegt schepen Marc Vanwalleghem (CD&V). “Het is immers een enorme ruimte van bijna acht hectare die vrijkomt en die we optimaal willen benutten. We bekijken de mogelijkheden voor meer groen in het centrum van Beveren, maar er is eventueel ook ruimte voor bedrijven en kwalitatief wonen.” Op sociale media opperden alvast enkele Bevernaars om er een museum onder te brengen over de rijke autogeschiedenis van de deelgemeente, serviceflats voor bejaarden neer te zetten of zelfs een winkelcomplex. Sommigen opteren er zelfs voor om daar de nieuwe school van De Bever te bouwen. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier