Op 22 februari 2016 heeft de gemeenteraad voor een eerste keer de overeenkomst met het Rode Kruis inzake 'Hartveilige Stad' vastgelegd. Deze overeenkomst werd ook in 2018 ondertekend en hernieuwd want de overeenkomst telt voor twee jaar met ingang vanaf de ondertekening van de overeenkomst zonder mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging.

Sedert 2016 heeft de stad Veurne ook heel wat inspanningen gedaan om op het grondgebied AED-toestellen (automatische externe defibrillator of hartstarter) te plaatsen.

Er staan ondertussen op meerdere locaties in Veurne dergelijke toestellen opgesteld. Ze zijn te vinden aan de Sportzaal in de Noordstraat, nabij de Dienst Toerisme bij het Stadspark, bij het Dienstencentrum De Zonnebloem, bij Furnevent langs de Albert-I laan en bij het zwembad op de St. Denisplaats.

Ook buiten centrumgedeelte

Ook in de buitengemeenten werden reeds heel wat toestellen geplaatst. In Beauvoorde in de Goudenhoofdstraat bij het OC Zaal Caroline, in de Dorpstraat in Houtem bij het OC De Troenke en in de Bulskampstraat in Bulskamp bij de Coberghersportzaal.

Sinds kort staat er ook een AED-toestel in Steenkerke nabij de kerk en ook in Avekapelle is dergelijk toestel geplaatst. Volgend jaar wordt er nog één toestel aangekocht voor het assistentiewoonproject Lime.

Daarnaast staat er nog een toestel in de Brugse Steenweg 2, eigendom van Woonmaatschappij IJzer & Zee, maar publiek toegankelijk, en aan de Vrije basisschool de Droomvlieger, Brugse Steenweg 77.

Gesproken instructies

Deze levensreddende toestellen, die draagbaar zijn, dienen een elektrische schok toe aan het hart bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.

Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. In vele bedrijven en openbare ruimten staan ondertussen AED-toestellen opgesteld en worden opleidingen gegeven. (JT)

Op 22 februari 2016 heeft de gemeenteraad voor een eerste keer de overeenkomst met het Rode Kruis inzake 'Hartveilige Stad' vastgelegd. Deze overeenkomst werd ook in 2018 ondertekend en hernieuwd want de overeenkomst telt voor twee jaar met ingang vanaf de ondertekening van de overeenkomst zonder mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging.Sedert 2016 heeft de stad Veurne ook heel wat inspanningen gedaan om op het grondgebied AED-toestellen (automatische externe defibrillator of hartstarter) te plaatsen.Er staan ondertussen op meerdere locaties in Veurne dergelijke toestellen opgesteld. Ze zijn te vinden aan de Sportzaal in de Noordstraat, nabij de Dienst Toerisme bij het Stadspark, bij het Dienstencentrum De Zonnebloem, bij Furnevent langs de Albert-I laan en bij het zwembad op de St. Denisplaats.Ook in de buitengemeenten werden reeds heel wat toestellen geplaatst. In Beauvoorde in de Goudenhoofdstraat bij het OC Zaal Caroline, in de Dorpstraat in Houtem bij het OC De Troenke en in de Bulskampstraat in Bulskamp bij de Coberghersportzaal.Sinds kort staat er ook een AED-toestel in Steenkerke nabij de kerk en ook in Avekapelle is dergelijk toestel geplaatst. Volgend jaar wordt er nog één toestel aangekocht voor het assistentiewoonproject Lime.Daarnaast staat er nog een toestel in de Brugse Steenweg 2, eigendom van Woonmaatschappij IJzer & Zee, maar publiek toegankelijk, en aan de Vrije basisschool de Droomvlieger, Brugse Steenweg 77. Deze levensreddende toestellen, die draagbaar zijn, dienen een elektrische schok toe aan het hart bij levensbedreigende hartritmestoornissen. Het toestel analyseert het hartritme van het slachtoffer en bepaalt automatisch of een stroomstoot het slachtoffer kan helpen. Het toestel geeft gesproken instructies. Het helpt je door de reanimatie tot professionele hulpverleners het van je overnemen.Vroeger mochten alleen artsen en speciaal opgeleide verpleegkundigen een defibrillator bedienen. Sinds 2007 mag iedereen een AED-toestel categorie 1 gebruiken. In vele bedrijven en openbare ruimten staan ondertussen AED-toestellen opgesteld en worden opleidingen gegeven. (JT)