Stad Oostende zet op internationale vrouwendag drie vrouwen met beperking in de kijker

Schepenen Silke Beirens en Hina Bhatti samen met Melanie Thibout, Hannah Moens en Stephie Segers.© GLO
Schepenen Silke Beirens en Hina Bhatti samen met Melanie Thibout, Hannah Moens en Stephie Segers.© GLO
Gillian Lowyck

Of ze nu wereldwijd bekend zijn of enkel in hun eigen buurt: rolmodellen zijn superhelden, vinden ze bij stad Oostende. Ter ere van Internationale Vrouwendag worden Stephie, Hannah en Melanie in de kijker gezet. Ter hoogte van het stadhuis kan je nog even hun foto’s bewonderen.

“Autisme, een licht verstandelijke beperking of een fysieke handicap, niets houdt deze vrouwen tegen om hun dromen waar te maken. Hun doorzettingsvermogen, geloof in eigen kunnen en wilskracht maakt hun parcours des te indrukwekkender.”

Op Internationale Vrouwendag, met dit jaar als thema ‘Choose to Challenge’, wil stad Oostende drie Oostendse ‘superhelden’ in de kijker zetten: Stephie Segers (29), Melanie Thibout (32) en Hannah Moens (19). “Deze vrouwen gaan geen enkele uitdaging uit de weg in hun strijd voor gelijke behandeling, tegen stereotypen en tegen elke vorm van geweld.”

Voorbeeld

“Rolmodellen zijn belangrijk”, vindt bevoegd schepen Hina Bhatti (Open VLD). “Ze tonen ons dat actie niet enkel als groep moet worden gevoerd. Als individu durven opkomen voor jezelf is minstens even belangrijk. Ze stimuleren anderen om het beste uit zichzelf te halen en zijn een voorbeeld waaraan men zich kan optrekken als het even moeilijk gaat.”

Melanie Thibout heeft er een lange zoektocht op zitten. Met de hulp van het Gespecialiseerd Team Begeleiding GTB, verbonden aan de VDAB, stelde men autisme vast. Onder begeleiding van Duinhelm vzw kreeg ze vanaf nu inzicht in zichzelf en startte ze haar gevecht voor een volwaardige plaats in de maatschappij.

“Het was mijn droom om in het reguliere circuit werk te vinden, en mijn beperking zou me dit niet verhinderen”, vertelt ze zelf. “Met de ondersteuning van de dienst GTB, een cursus op maat bij Open School en de hulp van een rij-instructeur met ervaring met autisme, behaalde ik mijn rijbewijs!” Momenteel is Melanie aan de slag als zorgkundige in wzc Lacourt.

‘Doorzetten’

Hannah Moens is vrijwilliger bij het Blauwe Kruis, het Zorghuis en horecazaken Lucien en Lizette. “Ik leer elke dag bij. In het Zorghuis mag ik de telefoon opnemen, op de computer werken, en kleine verzorgende taken uitvoeren. Mijn verschillende opdrachten geven me veel voldoening. Ik leer zelfstandig zijn en doorzetten, ook wanneer het eens wat moeilijker gaat”, vertelt ze.

Stephie Segers werkt al mee met het stadsbestuur als Bijzondere Oostendenaar. Haar autisme zorgde ervoor dat ze moeilijk vrienden kon maken in de middelbare school. Ook thuis ging het niet altijd makkelijk. Toch bleef de moeder van Stephie haar steeds steunen en werd er naar oplossingen gezocht.

Stephie slaagde erin om een opleiding tot mariene bioloog te volgen. Na een lange zoektocht en een strijd tegen vooroordelen, kon ze met een starterscontract aan de slag bij het ILVO, het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek.

De foto’s, genomen door fotografe Inge Baes, blijven nog even staan aan de ingang van het stadhuis in de Alfons Pieterslaan.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten