Stad Oostende zet de garnaalkroket in de kijker

Marion Ingelaere van Histoires d'O neemt deel aan het garnaalkrokettenarrangement. (foto Nick Decombel)
Gillian Lowyck

De komende maanden zet de stad Oostende garnaalkroketten extra in de kijker. Culinair curator en topchef Kobe Desramaults ontwikkelde samen met stadsbrouwerij ‘t Koelschip een biertje dat perfect pas bij garnaalkroketten, wie een verblijf op hotel boekt krijgt gratis garnaalkroketten op restaurant en Toerisme Oostende gaat op zoek naar unieke verhalen rond de garnaalkroket.

In oktober en november wordt de Oostendse garnaalkroket in de kijker gezet. “De garnaalkroket is een lekker tussendoortje of een zalig hoofdgerecht, maar is vooral een stukje vakmanschap”, vindt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Eigen aan de kroket is dat elke chef-kok een eigen recept heeft, als dat nu in een restaurant is of bij je ouders of grootouders thuis. Het is vaak een familierecept dat vele generaties heeft overleefd, iets om terecht trots op te zijn. Met de garnaalkroket als basis hebben we heel wat leuke acties opgericht om mensen dit najaar naar Oostende te doen afreizen.”

Krevet

Topchef Kobe Desramaults, sinds kort de allereerste culinair curator, ontwikkelde samen met de stadsbrouwerij ‘t Koelschip een biertje. Krevet past perfect bij garnaalkroketten. Het is een witbier op basis van wildgeplukte lokale kruiden en frisse citrustoetsen. “Ons uitgangspunt was de stijl van een klassiek en delicaat witbier. Een dorstlessend bier met een uitgesproken typische zurige toets”, zegt Kobe Desramaults. “Om die zurige toets te bekomen gebruiken we geen citroenschil, maar infuseren we het bier met wilde kruiden van Oostendse bodem. We plukten in het Prins Kareldomein wilde kamille, zaadjes van de berenklauw en bijvoet een zeer aromatische wilde plant en brachten dit samen in een ambachtelijk bier dat perfect matcht bij de Oostendse garnaalkroket, maar de smaak ervan niet overstijgt.”

Het bier zal exclusief in de Oostendse restaurants beschikbaar zijn vanaf midden oktober en in ‘t Koelschip zelf. “Voorlopig is het bier enkel in oktober en november te verkrijgen”, zegt Niels D’Hoedt van Toerisme Oostende. “Maar we geloven wel in het product en de kans bestaat dus ook dat het een blijver wordt. Het is trouwens echt wel de bedoeling dat je dit enkel drinkt in combinatie met garnaalkroketten”, lacht hij.

Vanaf 1 oktober kunnen toeristen het ‘garnaalkroket arrangement’ boeken in de Oostendse hotels. Wie dit arrangement boekt voor een verblijf tussen 1 oktober en 30 november zal een gratis portie garnaalkroketten krijgen in één van de deelnemende restaurants. Bij je gerecht ontvang je ook een unieke blik achter de schermen hoe de garnalen nu op je bord belanden. De deelnemende restaurants zijn Hotel Rubens, Toi moi et la mer, Tao, Bierrestaurant Heerlijk, Den Artisjok, Restaurant Plassendale, De Vlasschaard, eetkaffee Poseidon, CultuurCafé De Grote Post, t’ostends cafe, Cappuccino, Rooftop, Restaurant Vingt-et-un, Le Bassin, Brasserie Henry, Histoires d’O, La Stalla, Madam kroket, Fort Napoleon De Belevingsbrasserie, Gastrobar Sam, Brasserie Alfons, Café Botteltje, Brasserie Paulus en The Catch.

Unieke verhalen

Toerisme Oostende gaat nog een stapje verder en lanceert de website oostendsegarnaalkroketten.be. Hier wordt alles op verzameld. “We gaan op zoek naar unieke verhalen”, gaat Niels D’Hoedt verder. “Maak jij elk weekend garnaalkroketten met je oma? Dan komen wij graag langs om een filmpje te maken. Koop je altijd je garnalen aan de Vistrap? Aten jij en je partner garnaalkroketten tijdens de eerste date? Erfde je het familierecept na lang onderhandelen? We zijn ervan overtuigd dat er veel mooie verhalen over garnaalkroketten te vinden zijn in Oostende. Bovendien maak je kans op een unieke culinaire ervaring.”

Alle informatie over de acties is terug te vinden op www.oostendsegarnaalkroketten.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier