Stad Oostende vraagt om voor 1 november bloemetje voor deur te plaatsen in plaats van op kerkhof

Stad Oostende wil samenscholingen op het kerkhof vermijden. © gf
Gillian Lowyck

Stad Oostende vraagt aan alle inwoners om hun bezoek aan de begraafplaatsen zo veel mogelijk te spreiden. Er wordt afgeraden om op zaterdag 31 oktober of zondag 1 november langs te gaan op het kerkhof, omdat het dan erg druk zou kunnen worden. Men wil op die manier samenscholingen en onnodige contacten tussen mensen vermijden. De stad roept iedereen op om op 1 november een bloemetje voor de deur te plaatsen.

De periode rond 1 november is traditioneel een drukke periode op alle begraafplaatsen. Omdat het coronavirus nog steeds volop circuleert, neemt stad Oostende een aantal maatregelen om de veiligheid te garanderen. Eerder besliste de provincie West-Vlaanderen al dat mondmaskers verplicht zijn op alle begraafplaatsen tussen zaterdag 24 oktober en zondag 8 november. “Aan de ingang van de vijf Oostendse begraafplaatsen zullen bordjes geplaatst worden om dat duidelijk te maken en er zal handgel aanwezig zijn. Op begraafplaatsen die dat toelaten, komt er een aparte in- en uitgang”, zegt bevoegd schepen Hina Bhatti (Open VLD). “We vragen aan de bezoekers om steeds goed rechts te houden op de brede paden op de begraafplaatsen. Dat zal duidelijk aangegeven staan.”

Kort bezoek

Tijdens de allerheiligenperiode zullen wijkagenten samen met gemeenschapswachten een oogje in het zeil houden op de begraafplaatsen, zodat alles veilig verloopt. Naast de mondmaskerplicht gelden daar de algemene regels. Stad Oostende vraagt om het bezoek aan het kerkhof kort te houden, enkel in gezinsverband te komen en er niet te blijven hangen.

De gieters op de begraafplaatsen zullen worden weggenomen vanaf 24 oktober, want het is niet haalbaar om die na elk gebruik te ontsmetten. Ook de toiletten op de verschillende begraafplaatsen zullen gesloten blijven. De verkoop van chrysanten aan de ingang van de begraafplaatsen zal verlopen volgens de coronaregels van de markten: de verkopers dragen verplicht een mondmasker en de sociale afstand moet gerespecteerd worden.

Golfkarretje blijft

Op de grootste begraafplaats van Oostende, aan de Stuiverstraat, gelden nog een aantal specifieke maatregelen. Het kantoor op die begraafplaats kan in de huidige omstandigheden niet bemand worden. “Het golfkarretje op de begraafplaats Stuiverstraat kan dit jaar wel ingezet worden”, zegt schepen Bhatti. “De chauffeur draagt een mondmasker en ontsmet het karretje na elke rit. Zo kunnen ook de minder mobiele mensen in deze moeilijke omstandigheden hun dierbaren herdenken.”

Aangepaste ceremonie

Stad Oostende past ook de eigen jaarlijkse ceremonie aan op zondag 1 november. “Een heel beperkte delegatie van het College van Burgemeester en Schepenen en de Lokale Politie zal rond 11 uur bloemen neerleggen op de begraafplaats aan de Stuiverstraat”, aldus schepen Bhatti. “Hierbij is geen publiek toegelaten en er zal geen uitgebreide muzikale omkadering zijn zoals gewoonlijk.”

REVEIL

Diezelfde dag vindt om 16 uur het cultuurevenement REVEIL plaats. REVEIL is een cultureel programma voor beperkt publiek dat volledig coronaproof wordt georganiseerd. Alles gaat door in en rond de kerk Onze Lieve Vrouw ter Duinen, beter bekend als het Duinenkerkje, in Mariakerke. Er zal dit jaar extra stilgestaan worden bij iedereen die overleden is aan COVID-19. Inschrijven op voorhand is noodzakelijk.

Schepen voor Burgerzaken Hina Bhatti lanceert ook graag een alternatief voor het kerkhofbezoek op 1 november: “We roepen alle Oostendenaren op om zondag 1 november om 11 uur een een bloemetje te zetten aan het raam, voor de deur of op het balkon. Zo brengen we samen een veilig eerbetoon aan alle dierbaren die overleden zijn. Met dit solidaire signaal tonen we in deze moeilijke tijden ons medeleven met iedereen die iemand verloren is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier