Stad Oostende stelt zomerplan voor: Zomerteam, crowd control en extra parking

© GLO
Gillian Lowyck

Naast de gloednieuwe strandpolitie en een coronaproof reddingsdienst pakt stad Oostende uit met nog heel wat maatregelen om de Oostendse zomer zo veilig mogelijk te maken. Centraal daarbij staat de spreiding van de badgasten, het Zomerteam en crowd control.

Oostende zet deze zomer sterk in op ‘crowd control’ en slimme mobiliteit. “De belangrijkste doelstelling blijft spreiding van de bezoekers, al bij aankomst in de stad”, zegt burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). “Niet alleen de invalswegen en het openbaar vervoer, maar ook de stranden, de zeedijk en het stadscentrum worden continu gemonitord. Dynamische signalisatie op de invalswegen en in de stad zelf, gekoppeld aan de inzet van het zomerteam, zorgen evoor dat iedereen goed geïnformeerd is.”

Druktescenario’s

Alle beschikbare data worden live geanalyseerd vanuit een centraal coördinatiecentrum bij de lokale politie. Er wordt gewerkt met verschillende druktescenario’s (van groen tot rood), met telkens aangepaste maatregelen.

Het vroeger ‘beach team’ wordt omgetoverd tot het Zomerteam: op de randparkings, aan het station, op de zeedijk, in de winkelstraten en op het strand zullen enthousiaste jobstudenten iedereen wegwijs maken in Oostende. Bij rustige dagen zet het Zomerteam 54 mensen in over de hele stad, op topdagen gaat het over meer dan 100 mensen die actief zijn.

Bij rustige dagen zet het Zomerteam 54 mensen in over de hele stad, op topdagen gaat het over meer dan 100 mensen die actief zijn

Er was heel wat over te doen, maar uiteindelijk zal het reservatiesysteem voor het strand redelijk beperkt zijn: enkel op de absolute topdagen en dan enkel voor de drie drukste stranden: het Klein Strand, het Groeistrand en Groot Strand. De topdagen worden drie dagen op voorhand aangekondigd. Reserveren zal online kunnen, via www.visitoostende.be, telefonisch via 0800 62 167 of ter plaatse bij de balie van Toerisme Oostende.

“Oostende is goed voor ongeveer negen kilometer strand”, zegt Toerismedirecteur Peter Craeymeersch. “Het strand van Mariakerke zal extra aantrekkelijk zijn voor families met jonge kinderen, terwijl Oosteroever een oase van rust is voor wie even op adem wil komen.”

Extra parking

“Op Oosteroever schreef stad Oostende een extra concessie uit voor verhuur van strandzeilen en -stoelen. De zoektocht rond het populaire konijntje Rikki verhuist dan weer van het stadscentrum naar Mariakerke. Daar wordt in samenwerking met uitgeverij Clavis een strandbibliotheek gemaakt in beachbar Marie-K en komen er twee TikTokBooths op het Strandplein. Bij de beachbars zullen er pakketjes uitgedeeld worden om de mooiste strandbloemen te maken, met een handige tutorial om zelf aan de slag te gaan.”

Verder worden de bezoekers ook meer gespreid via extra parking. De Strandparking aan het station met 2.000 plaatsen wordt opnieuw geopend. Volledig nieuw in het aanbod is Parking Wellington Hippodroom. In juli en augustus is daar ook plaats voor 750 wagens (telkens voor een hele dag), behalve bij regenweer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier