In 1987 kwamen op 17 oktober in Parijs 100.000 mensen bijen om slachtoffers van armoede te eren. Die 17de oktober is ondertussen door de VN erkend als werelddag van verzet tegen extreme armoede.

In Oostende slaan een heleboel armoede- en welzijnsorganisaties al jaren de handen in elkaar voor de organisatie van Soepe an d'Horloge, waarbij soep wordt uitgedeeld in het Leopoldpark. "Een initiatief dat we met de stad zeker ondersteunen", zegt schepen van Welzijn Natacha Waldmann (Groen). "Dit jaar willen we daarbovenop nog voor extra bewustwording zorgen. Het is de eerste keer dat we zoiets met de stad organiseren. Met het nieuwe stadsbestuur zetten we stevig in op armoedebeleid. Er is met de sector en vele belanghebbenden gewerkt aan een strategische visie, die nu binnenkort zal vertaald worden in een armoedebeleidsplan."

Tijdens deze oktoberweek wil de stad extra inzetten op bewustwording. Daarom worden aan stadsgebouwen zoals het stadhuis, Sociaal Huis, Antenne, Doorgroeihuis... geknoopte, witte lakens opgehangen. "Witte lakens staan hierbij symbool voor extreme armoede, maar ook voor samenhorigheid en solidariteit om armoede aan te pakken." Ook de ontmoetingscentra in de wijken zullen wit kleuren. De stad roept de Oostendenaars op om ook witte lakens uit te hangen.