Stad Oostende op zoek naar nieuwe Stadsfotograaf

Stadsfotograaf 2020, Jan Van der Borght en cultuurschepen Bart Plasschaert. © (Foto JRO)
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Oostende Vorig jaar werd Jan Van der Borght (53) verkozen tot Stadsfotograaf 2020. Het Stadsbestuur van Oostende gaat dit jaar op zoek naar een nieuwe stadsfotograaf. De driekoppige jury Stephan Vanfleteren, Jimmy Kets en Els Verhaeghe zal de nieuwe Stadsfotograaf kiezen in december.

Vorig jaar werd de eerste editie genoteerd van de verkiezing tot Stadsfotograaf van Oostende. Alle Oostendenaars en tweedeverblijvers konden tussen begin mei tot eind augustus hun meest fraaie, straffe en originele beelden insturen van Oostende. De winnaar zou zich een jaar lang Stadsfotograaf van Oostende mogen noemen. Die eer viel vorig jaar te beurt aan kersvers Oostendenaar Jan Van der Borght, toen pas anderhalf jaar bezig met fotografie.

Dit jaar veranderd er echter iets aan de format. Waar vorig jaar enkel Oostendenaars en tweedeverblijvers hun fotomateriaal konden insturen, wil de stad nu iedereen de kans geven om Stadsfotograaf van Oostende te worden. “Iedereen die dat wil moet hun mooiste foto’s van onze stad kunnen delen met de buitenwereld”, vertelt schepen Bart Plasschaert (CD&V). “We zijn vooral op zoek naar ‘jouw Oostende’. We laten het thema bewust open omdat we op die manier de diversiteit in de beelden willen stimuleren. Op uitdrukkelijke vraag van de juryleden krijgt de winnaar dit jaar ook een geldprijs van 1.500 euro.”

De winnaar van de wedstrijd krijgt net als vorig jaar een expo in de Nieuwe Gaanderijen. Alle professionele en amateurfotografen vanaf 18 jaar kunnen tussen 1 augustus en 30 november tien foto’s doorsturen via www.oostende.be/stadsfotograaf. De professionele driekoppige jury zal daarna 27 foto’s selecteren die van 3 februari tot en met 31 maart in de Nieuwe Gaanderijen op groot formaat getoond zullen worden. Uit de 27 foto’s kiest de jury vervolgens de uiteindelijke winnaar. Een jaar lang mag de winnaar de titel Stadsfotograaf Oostende dragen. Naast de geldprijs en een eigen expo in de Gaanderijen zal de Stadsfotograaf ook beelden mogen maken voor het stadsmagazine De Grote Klok en voor het maandelijkse UiTmagazine.

Meer info via www.oostende.be/cultuur en www.uitinoostende.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier