Stad Oostende geeft nieuwe thuis aan tweedehands sportkledij en sportmateriaal

De inzamelbox in het nieuwe zwembad Brigitte Becue werd voorgesteld in aanwezigheid van Olympisch zeilster Emma Plasschaert, basketters Servaas Buysschaert en Simon Buysse, Bart Herremans (Kringwinkel) en sport schepen Bart Plasschaert. © (Foto FRO)
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Kunnen deelnemen aan vrijetijdsactiviteiten is een basisrecht. Dankzij UiTPAS Oostende krijgen kinderen en jongeren 80% korting op het lidgeld van een sportclub. Dat is goed nieuws, maar ook de (vaak verplichte) aankoop van sportkledij en -materiaal is een financiële drempel.

Daarom slaan Stad Oostende en De Kringwinkel Kust de handen in elkaar om kwaliteitsvolle tweedehands sportartikelen voor mensen in armoede te verzamelen.

Naast de tarieven en de lidgelden van het georganiseerd sportaanbod, vormt ook de toegang tot betaalbare sportkledij en sportmateriaal een drempel voor mensen die het financieel moeilijker hebben.

Inzamelbox sportkledij in Zwembad Brigitte Becue

“Om die drempel weg te werken, roepen we de hulp in van elke Oostendenaar”, zegt schepen van Vrije Tijd Bart Plasschaert. “Iedereen heeft in zijn kleerkast of op zijn zolder ongetwijfeld wat sportspullen die niet meer gebruikt worden, maar wel nog in goede staat zijn. Met dit project willen we deze spullen een nieuwe thuis geven.”

Vanaf 1 oktober kan iedereen zijn sportkledij en -materiaal binnenbrengen in de inzamel -box in Zwembad Brigitte Becue. Ook in de Versluys Dôme van BBC Filou Oostende, die onlangs van shirtsponsor veranderde, komt er straks een box. De belangrijkste voorwaarde is dat de spullen nog bruikbaar zijn.

Verkoop via Oostendse Kringwinkel

De Kringwinkel Kust haalt de spullen op en biedt ze vervolgens te koop aan in haar Oostendse vestiging. Daar creëren ze een leuke sport hoek waar de spullen makkelijk terug te vinden zijn. Mensen met een UiTPAS aan kansentarief genieten 50% korting bij aankoop van hun sportartikelen. “Als Kringwinkel willen we bijdragen aan een duurzame wereld en dit project past perfect binnen onze missie. Als via deze weg kinderen en jongeren extra kansen krijgen om te sporten, dan dragen we graag ons steentje bij”, aldus Bart Herremans, directeur Kringwinkel Kust.

In de toekomst komen er extra inzamelpunten bij op verschillende sportlocaties. “We willen het de Oostendenaars zo gemakkelijk mogelijk maken om materiaal te schenken”, vertelt Bart Plasschaert. Het inzamelen van kledij en materiaal gebeurt daarnaast ook via lokale sportclubs, sportwinkels en sociale partners.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.