Stad onderzoekt plaatsing ecologische toiletten in Roeselaarse groenzones

Onder meer in het Bergmolenbos wil Groen een ecologisch toilet. (foto SB)
Onder meer in het Bergmolenbos wil Groen een ecologisch toilet. (foto SB)
Thomas Dubois

Groen legde op de Roeselaarse gemeenteraad het voorstel voor om in groenzones minstens één ecologisch toilet te voorzien. Een voorstel dat goedgekeurd werd. De stad zal nu de mogelijkheden onderzoeken.

Tot slot van de gemeenteraad had Eddy Demeersseman namens Groen nog een toegevoegd punt rond ecologische toiletten. “In deze coronatijden werden en worden de aanwezige of zich ontwikkelende groenzones ontzettend populair; Twee voorbeelden zijn zeker het stadspark rondom de grote bassin en het Bergmolenbos. Velen komen zich in deze zones vermaken: wandelen, sporten, een uitgebreide babbel, tot picknick en BBQ… noem maar op. Kenmerkend is dat je wat langer ter plaatse bent, en dat een openbaar toilet niet in de onmiddellijke nabijheid is.”

“Daarom is ons voorstel, om te beginnen met bovengenoemde groene ruimtes, te voorzien in minstens één openbaar ecologisch toilet in iedere druk bezochte groene ruimte. We verwachten daarbij dat deze toiletten discreet en goed geïntegreerd in de groenzones opgesteld worden. Uiteraard dient zich ook een duidelijke bewegwijzering naar deze openbare toiletten aan. Tenslotte stellen we voor om de keuze te maken voor ecologische (composttoiletten of droge) toiletten. Deze werden al met succes uitgetest op bv. het Dranouter festival. Wat er toch op wijst dat deze geschikt zijn voor grote groepen bezoekers.”

“Het gebruiken van dit type toiletten zou meteen ook mooi een educatief project kunnen worden met betrekking tot het zuinig omgaan met water. Een goed en werkend voorbeeld vinden we trouwens vlakbij in Wallemote-Wolvenhof – Izegem (geplaatst door de provincie West-Vlaanderen). Daar staan twee exemplaren die super weinig onderhoud vragen, niet ruiken en robuust zijn. En ze zijn daarenboven nog mooi ook.”

Kostprijs

Schepen Griet Coppé: “Dit is een goed voorstel. Het klopt dat er heel veel gebruik gemaakt wordt van het stadspark en het Bergmolenbos. Al kunnen we dit niet van de ene op de andere dag realiseren. We zullen dit onderzoeken naar kostprijs of levertermijn. We willen hier dan ook op ingaan!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.