Stad Menen zet turbo aan voor LED-lampen: in 12 jaar wordt alles vervangen

© SLW
Stefaan Lernout

De gemeenteraad keurde vorige week woensdag het voorstel van de meerderheid goed om oude verlichting te vervangen door LED-verlichting. Dat zal viermaal sneller gebeuren dan voorzien, aan een ritme van 417 armaturen per jaar. De snelle ombouw is mogelijk dankzij een samenwerkingsovereenkomst met Fluvius.

“Het huidig lichtpark op ons grondgebied bestaat uit 4.559 steunen en 5.873 verlichtingstoestellen”, schetst schepen van Publieke Ruimte en Klimaat Patrick Roose (SP.A) de huidige situatie. “We verbruiken op jaarbasis 2.113 megawattuur. Eind vorig jaar waren er amper 216 armaturen uitgerust met dimbare LED-lampen. Dat maakt dat we nog een hele weg te gaan hebben.”

Het huidige lichtplan van de stad Menen voorziet een investering van 100.000 euro per jaar in vernieuwing van de openbare verlichting. Te weinig volgens de schepen: “Aan de huidige snelheid zouden we er nog zo’n 50 jaar over doen om de hele stad naar LED over te schakelen. Het bestuur heeft de ambitie om de resterende armaturen allemaal tegen 2030 te vervangen. Zo zullen we op het energieverbruik 45 tot 65 procent kunnen besparen.”

“De globale elektriciteitsfactuur bedroeg vorig jaar 500.000 euro. De verledding zal niet alleen die factuur doen dalen, de vernieuwing van de huidige openbare verlichting is ook broodnodig. Heel wat type lampen zoals bijvoorbeeld de Natrium-lampen – zullen op termijn wellicht niet meer beschikbaar zijn.”

Wie betaalt?

De totale kostprijs voor het vervangen van alle palen en armaturen door dimbare LED-exemplaren wordt geraamd op 5,9 miljoen euro. Distributienetbeheerder Fluvius zal deze investeringen uitvoeren en op jaarbasis doorrekenen aan stad Menen. De bestaande infrastructuur zoals de verlichtingspalen wordt overgenomen door Fluvius. De nieuwe LED-verlichting wordt afgeschreven over 33 jaar. Die afschrijvingen groeien in de loop van de eerste twaalf jaar evenredig met de ombouw. De stad betaalt wat voor het onderhoud, maar als aandeelhouder krijgen ze ook een dividend.

Die financiële constructie zorgt ervoor dat de ombouw in de komende zes jaar slechts een bijkomende 135.135 euro zal kosten aan de stadskas“, rekent Patrick Roose uit. “Gespreid over de hele investering kan Fluvius het geheel 25 procent goedkoper doen dan indien Stad Menen de investering zelf zou doen. Daarnaast staan de verlaagde kosten voor ons: geen onderhoud ten laste van Stad menen en een dalende energiefactuur evenredig met de ombouw gedurende 12 jaar.”

Aan de huidige snelheid zouden we er nog zo’n 50 jaar over doen om de hele stad naar LED over te schakelen – Patrick Roose, schepen van Publieke Ruimte

Dat Fluvius eigenaar wordt van alle fysische elementen betekent bijvoorbeeld ook dat ze verantwoordelijk zijn voor de herstelling van palen na een aanrijding.

Lichten blijven branden

Met de inzet van LED-lampen halveren we het elektriciteitsverbruik van de openbare verlichting“, voegt schepen Roose toe. “Eens alle lampen vervangen zijn, betekent dit dat we jaarlijks 1 miljoen kwh elektriciteit minder verbruiken, een vermindering van minstens 210.000 kg CO2.”

“Met de dimbare LED-lampen kunnen we de lichtintensiteit vanaf middernacht doen afnemen, zonder dat de straat volledig in het donker gezet wordt. Het is niet onze intentie om de lichten ‘s nachts uit te schakelen. Iedere armatuur zal voor haar sturing van de LED-uitrusting over een IP-switch beschikken, die we ook voor andere doeleinden zoals het efficiënt inschakelen van camerabewaking kunnen gebruiken.”

Licht als service

Niets dan voordelen voor Menen, zo lijkt het. Fluvius biedt openbare verlichting aan als ‘Licht als service’. Volgens het principe dat je betaalt voor licht, niet voor de lampen. Het biedt de leverancier zekerheid op lange termijn. Met deze overeenkomst krijgen ze de garantie dat steden en gemeenten hun licht blijven afnemen.

Het is een nieuw businessmodel waarbij de klanten niet meer instaan voor investeringen en risico’s daaraan verbonden. Er zijn namelijk nogal wat onzekere variabelen. Wordt de elektriciteit duurder of net goedkoper? Hoe evolueert de techniek de komende 30 jaar? Dat is koffiedik kijken. Feit is dat Menen een grote inhaalbeweging diende te maken op het vlak van openbare verlichting, deze overeenkomst met Fluvius is een uitgelezen kans.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier