Stad Menen schenkt 4.000 euro voor veldhospitaal in Congo

Schepen Virginie Brene, burgemeester Eddy Lust, schepen Herman Ponnet, professor Kristof Titeca (scherm) en Martine Coussement van Wereldraad Menen. (foto WO)
Schepen Virginie Brene, burgemeester Eddy Lust, schepen Herman Ponnet, professor Kristof Titeca (scherm) en Martine Coussement van Wereldraad Menen. (foto WO)
Redactie KW

De stad Menen schenkt 4.000 euro aan het Nationaal Park Virunga in Oost-Congo. Het geld zal gebruikt worden voor de bouw van een veldhospitaal. De donatie komt er na overleg met Wereldraad Menen.

Het Virungapark ligt op de grens tussen Congo, Rwanda en Oeganda en is zo’n 8.000km² groot. Het park is wereldberoemd voor zijn berggorilla’s, maar kreeg de weinig benijdenswaardige stempel van ‘Unesco Werelderfgoed in gevaar’. Gewapende rebellengroepen opereren er in een onstabiele regio. De aanwezigheid van bodemrijkdommen als olie, coltan, goud en zilver draagt bij tot die instabiliteit. Stroperij en illegale houtkap, ongeoorloofde landbouw en visserij zijn schering en inslag . Parkwachters zijn er een doelwit: begin dit jaar kwamen er zes om, vorig jaar in april twaalf.

Vliegtuigpatrouille

Er is nood aan een dispensarium in het park, een veldhospitaal waar de parkwachters eerstelijnszorg kunnen krijgen ”, zegt schepen van Ontwikkelingssamenwerking Herman Ponnet. “Nu bevindt de dichtstbijzijnde medische post zich veertig kilometer buiten het park. In ruil voor onze steun zal Anthony Caere, de West-Vlaamse piloot die dagelijks met zijn vliegtuig boven het park patrouilleert, ons regelmatig voorzien van filmpjes over de werking van het Virungapark. Een eerste filmpje is al te zien op de Facebookpagina van onze stad.”

“Het is de bedoeling dat dit de start is van een langdurige samenwerking”, zegt Martine Coussement, voorzitter van Wereldraad Menen. “Resultaten zullen pas na een aantal jaar merkbaar zijn. Maar we waken erover dat het geld goed besteed wordt.” Professor Kristof Titeca van het Instituut voor Ontwikkelingssamenwerking van de Universiteit Antwerpen benadrukt het belang van het park. “De wereld heeft longen nodig. Het is onze morele plicht om te investeren in de regenwouden en natuurparken. Ze zijn nodig om het ecosysteem in evenwicht te houden.” (CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.