Stad laat digitale Torhoutbon ontwikkelen door Encima

Bij de bijna afgewerkte, strakke nieuwbouw van Encima v.l.n.r. Ann Vanassche, Dirk Versavel en Kristof Audenaert. © foto JS
Johan Sabbe

Om het leed van de lokale middenstand als gevolg van de coronacrisis te verzachten, gooit het stadsbestuur de Torhoutbon in de strijd. Die bon, waarmee er bij plaatselijke handelaars aankopen gedaan kunnen worden, krijgt er naast zijn papieren versie nu een digitaal broertje bij. Het Torhoutse bedrijf Encima mag de online Torhoutbon vormgeven.

Encima ontwikkelt web- en mobiele toepassingen, internetsoftware dus. Er worden geen IT-diensten aangeboden of computers verkocht. De bestuurder en eigenaar van de zaak is Torhoutenaar Dirk Versavel (49). Hij is burgerlijk ingenieur computerwetenschappen én ondernemend. Encima is het Spaanse woord voor bovenaan en het bedrijf staat in zijn niche effectief aan de top. Sinds de start in juli 2002 is Encima gegroeid van twee mensen naar intussen 14 plus drie stagiairs.

Nieuwbouw nabij afrit

“Al die tijd hebben we gewerkt vanuit onze kantoren in de Beckhofstraat, maar daar zitten we al een tijdje als haringen in een ton”, zegt Dirk. “Vandaar dat we ervoor gekozen hebben om een nieuwbouw te realiseren aan de rotonde van de Keibergstraat met de E403-afritweg. Het strakke gebouw is er optimaal bereikbaar, zowel voor onze klanten als voor de werknemers. Plus: we springen er veel meer in het oog dan nu. We zouden er tegen de zomer onze intrek willen nemen, maar in coronatijden is dat geen zekerheid meer. Al blijven we er sowieso sterk op hopen.”

“Naast het uitdokteren van maatoplossingen, zoals de realisatie van de digitale Torhoutbon, is Encima onder de naam Marcando een e-commerceplatform in de markt aan het zetten, waaraan we al drie jaar hard werken. Noem het een instapklare webshop-oplossing. Een tweede product dat we ontwikkelen, heet ByondFiles. Dat is een soort Dropbox, maar veel gebruiksvriendelijker. De app zit momenteel in zijn testfase.”

Een duwtje in de rug

“Voor het ontwikkelen van de digitale Torhoutbon konden we bij niemand beter aankloppen dan bij Dirk en zijn team”, zegt burgemeester Kristof Audenaert. “Encima zal een webapplicatie bouwen voor de online verkoop van de bon aan de bevolking en tegelijkertijd een mobiele app waarmee de handelaars de ontvangen bonnen kunnen verifiëren en verzilveren. Om in de huidige zware tijden de lokale economie te ondersteunen, trekken we – naast 300.000 euro voor kwetsbare gezinnen en 300.000 euro voor het verenigingsleven – 400.000 euro steun voor het handelsapparaat uit. Torhoutenaren zullen, beperkt tot een nog te bepalen bedrag, Torhoutbonnen kunnen kopen met 20 procent korting. Koop je 200 euro Torhoutbonnen, dan krijg je er voor 240 euro. Daarmee geven we onze handelaars én inwoners een duwtje in de rug.”

Ann Vanassche, projectpromotor Torhout Winkelstad, zal het project van de digitale Torhoutbon coördineren. “De papieren bonnen zijn goed voor een omzet van zo’n 80.000 euro per jaar”, zegt ze. “Met de digitale versie willen we dat bedrag beduidend verhogen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier