Stad Kortrijk zoekt vrijwilligers om skateparken te kunnen openen

Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stad Kortrijk is op zoek naar vrijwilligers die de lokale skateparken in het centrum en in Marke willen helpen open houden. Vanaf deze week mogen kinderen immers weer sporten op een skatepark, maar enkel onder toezicht van een volwassene. “Hoe meer vrijwilligers we vinden, hoe meer openingsmomenten er zullen zijn”, klinkt het bij de stad.

Vanaf deze week is het voor kinderen en jongeren terug toegelaten om onder toezicht van een volwassene te sporten op lokale skateparken. In Kortrijk wordt gestart met twee testdagen: woensdag 20 mei en zaterdag 23 mei, telkens tussen 15.00 en 21.00 uur. Het gaat over de Skatebowl in Kortrijk en skatepark Luxaplast in Marke.

In de Skatebowl zullen maximaal 10 kinderen zich tegelijk mogen uitleven. Het skatepark Luxaplast zal opengesteld worden voor maximaal 40 sporters tegelijk. Bij succes en voldoende vrijwillige toezichters wordt het aanbod verder uitgerold naar de andere skateparken op het openbaar domein in Rollegem, Bellegem, Kooigem en Aalbeke. Er worden verschillende veiligheidsmaatregelen genomen.

Toezichters

Zo staat er per skatepark minstens een toezichter in voor de capaciteit- en veiligheidscontrole. De toezichter wordt bijgestaan door een vrijwilliger. Die gaat op het terrein na of de social distancing wordt gerespecteerd. De toezichters en vrijwilligers worden op hun beurt ondersteund door een jeugdwerker van Jeugdcentrum Tranzit, die de coördinatie van alle parken op zich neemt en de lokale politie.

Er wordt een gebruikerslijst bijgehouden met het tijdstip waarop de jongeren aankwamen. De skaters, bladers, steppers en BMX’ers ondertekenen bij aankomst bovendien de ‘coronacode’. Daarin verklaren ze dat ze geen symptomen vertonen, afstand en veiligheid respecteren, zorgen dat ze voor en na het gebruik niet samenscholen of rondhangen en de toezichter en de andere gebruikers respecteren.

Voor alle gebruikers is desinfecterende handgel beschikbaar. “Iedereen die langskomt zal zijn sport kunnen beoefenen. Op polsbandjes wordt het aankomstuur genoteerd. Indien er een wachtrij is, wordt er na een uur gebruik plaats gemaakt voor nieuwe bezoekers”, klinkt het.

Vrijwilligers gezocht

De parken blijven afgebakend zoals op vandaag met één toegangspunt met een duidelijk infobord. De wachtrij wordt zoals in het winkelwandelgebied voorzien van klevers zodat duidelijk is hoeveel afstand moet worden tussen gelaten. Na de openingsuren worden de skateparken terug afgesloten. “Dit is een eerste stap in de exit-strategie voor onze kinderen en jongeren. Ik hoop dat we binnenkort volgende stappen kunnen zetten met oa. het openen van de speelpleinen”, zegt Bert Herrewyn, schepen van Kinderen en Jongeren.

Vanaf dinsdag 19 mei kunnen kandidaten die ouder zijn dan 18 zich via de website van Jeugdcentrum Tranzit inschrijven om zo vanaf volgende week meerdere skateparken te kunnen openhouden. Hoe meer vrijwilligers hoe meer openingsmomenten en -uren.

(Annelies Nollet)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier