Stad Kortrijk zet zeven jubilerende verenigingen in de bloemetjes

Donderdagavond vergadert de cultuurraad in OC De Vonke in Heule. De Kortrijkse schepen van Cultuur, Axel Ronse (N-VA) maakt van de gelegenheid gebruik om zeven verenigingen in de bloemetjes te zetten.

De Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Heule bestaat al 125 jaar. © gf

Het gaat om vzw Heerlijk Object Proeven en Respiro Dell’Arte. Zij bliezen vorig jaar 25 kaarsjes uit. Altra Voce, Toneelvereniging Edelweis Bissegem, Koor Crescendo Rollegem en Marnixring Kortrijk Broel vierden in 2019 hun gouden jubileum (50 jaar). En De Koninklijke Muziekmaatschappij Sint-Cecilia Heule tot slot bestaat maar liefst 125 jaar.

Meer subsidies

“We koesteren onze verenigingen en dagen hen uit om nog meer in te zetten op creativiteit, innovatie en diversiteit. Daarom investeert de stad in haar verenigingsleven en doet het hun subsidies substantieel stijgen vanaf 2020”, laat Ronse weten. “Concreet betekent dit een stijging van 109.815 euro naar 141.000 euro voor de subsidies die de erkende culturele verenigingen krijgen voor hun jaarwerking. Daarenboven stijgt het subsidiebudget voor bijzondere en vernieuwende projecten van 14.500 euro naar 34.500 euro.”

De subsidiestijging kwam er volgens Stad Kortrijk dankzij een vruchtbaar overleg tussen de schepen van cultuur Axel Ronse en de Cultuurraad-Verenigingsplatform. Lieven Maertens, voorzitter van dat platform is blij met de extra middelen. “De lat voor het verenigingsleven en zeker ook voor de amateurkunstenverenigingen ligt steeds hoger. Dat zorgt ervoor dat het kostenplaatje voor hen steeds meer oploopt. Vandaar dat het ons verheugt dat de schepen bijkomende middelen voorziet.”

Nieuwe leden

In 2019 werden ook zeven nieuwe verenigingen aangenomen als lid van de Cultuurraad-Verenigingsplatform. Zes andere verenigingen die reeds lid waren, werden goedgekeurd door de stad als subsidieerbare culturele vereniging. Dat brengt het totaal op 384 verenigingen die lid zijn waarvan 241 erkend als subsidieerbare culturele vereniging.

(Annelies Nollet)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.