Stad Kortrijk voorziet locaties om studenten toch samen te laten blokken

De aula's bleven de afgelopen weken leeg.© AN
De aula's bleven de afgelopen weken leeg.© AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Tijdens de Kortrijkse gemeenteraad van gisterenavond vroeg Maxim Veys (SP.A) zich af waar studenten in deze lastige tijden nog terecht kunnen om samen te studeren. “Voor velen is thuis studeren niet evident”, klinkt het. Schepen van Onderwijs Kelly Detavernier (N-VA) beloofde dat er evenveel plaatsen zouden zijn om te blokken in groep als andere jaren.

Met meer dan 15.000 zijn ze, de studenten die studeren aan één van de vier Kortrijkse hoger onderwijsinstellingen. Kortrijk blijft groeien als studentenstad, maar van het rijke studentenleven konden studenten dit semester nog niet echt genieten. Lessen op de campus werden vervangen door online lessen en voor de vele studentenactiviteiten werd een digitaal alternatief gezocht. Veel studenten zijn zo in een sociaal isolement terechtgekomen.

Omgeving is cruciaal

“Voor velen is thuis studeren niet evident. Zeker de meest kwetsbare studenten vinden daar niet altijd een goede leeromgeving, dat blijkt ook uit het recentste jaarverslag van het Kinderrechtencommissariaat”, aldus gemeenteraadslid Maxim Veys.

“De gezins- en woonsituatie hebben een grote impact op de leeromgeving van scholieren en studenten, maar evengoed een gebrek aan een sterke internetverbinding is een probleem bij gezinnen die het niet breed hebben. Om goede studieresultaten te behalen, maar ook voor het mentale welzijn van de studenten, is een goede studieomgeving cruciaal, en de vraag leeft heel sterk.”

Inschrijven verplicht

Stad Kortrijk biedt in normale iedere examenperiode verschillende locaties aan waar studenten samen kunnen studeren. “De stad was al in volle voorbereiding met het opzetten van bloklocaties en kon zo ook snel schakelen nadat het licht op groen werd gezet. Samen studeren werkt voor heel wat studenten immers motiverend en meer dan ooit hebben studenten nood om nog eens uit hun kot te kunnen komen”, reageert bevoegd schepen Detavernier.

“Stad Kortrijk stelt daarom verschillende locaties open. Het gaat in sommege gevallen om andere locaties dan de studenten gewend zijn. Maar er kan dankzij vrijwilligers overal coronaproof gewerkt worden. Om het veilig te houden is inschrijven wel verplicht.”

Concreet kunnen studenten terecht in de centrale bibliotheek, JC Tranzit, OC Aalbeke, OC De Wervel in Bellegem en ‘t Kasteel in Heule. Daarnaast stelt de Sint-Michielsbeweging ook weer de Sint-Michielskerk ter beschikking.

Een overzicht van alle bloklocaties vind je op de website van Kortrijk Studentenstad . Reserveren is verplicht en kan via deze website. Stad Kortrijk zoket nog extra vrijwilligers om te helpen bij het onthaal van de studenten en het openen en afsluiten van de locaties. Wie wil meewerken, kan een mailtje sturen naar de vrijwilligersverantwoordelijke van de stadsorganisatie: joke.coulembier@kortrijk.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten