Stad Kortrijk schenkt 12.500 euro noodhulp aan het Zuiden om coronavirus te bestrijden

Op sommige plaatsen in het Zuiden is er een groot tekort aan materialen om het virus te bestrijden. Ook aan mondmaskers.
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Stad Kortrijk lanceert een oproep. Het stadsbestuur is op zoek naar ngo’s die ontwikkelingslanden helpen in de lokale strijd tegen het coronavirus. Een professionele jury zal maximum vijf organisaties selecteren die 12.500 euro onder elkaar mogen verdelen. Dat is het complete jaarbudget van de stad voor ontwikkelingshulp.

Stad Kortrijk maakt 12.500 euro vrij voor ngo’s die het coronavirus bestrijden in ontwikkelingslanden. “Zo kunnen op korte termijn bijkomende inspanningen geleverd worden om de economische en sociale gevolgen van de pandemie te milderen in regio’s waar er minder middelen voorhanden zijn om kordaat te handelen”, klinkt het.

In je kot blijven en geregeld je handen wassen is immers niet voor iedereen even vanzelfsprekend. Drie miljard mensen op onze planeet hebben geen toegang tot schoon water of gezondheidszorg. Miljoenen leven in overvolle sloppenwijken waar social distancing onmogelijk is. In vluchtelingenkampen delen honderden mensen één kraan. Scholen sluiten, vrouwen en kinderen zijn slachtoffer van toenemend intrafamiliaal geweld. Veel regimes maken gebruik van de huidige situatie om vrijheden aan te tasten, en onevenredig geweld te gebruiken maar ook om minderheden en iedereen die zich verzet tegen hun beleid aan te vallen.

Geen grenzen

Net zoals een virus, kent ook solidariteit geen grenzen. Met de oproep willen we mensen in het Zuiden helpen, die minder middelen hebben in de strijd tegen de grootste gezondheidscrisis van de recente geschiedenis”, aldus Bert Herrewyn (SP.A), schepen van Mondiaal Beleid.

Oppositiepartij Vlaams Belang kan zich niet vinden in het idee van het stadsbestuur. “Laat ons eerst de lokale strijd tegen het coronavirus in Kortrijk voeren, vooraleer we die strijd in de rest van de wereld gaan voeren”, klinkt het daar.

De tijdelijke oproep richt zich vooral tot ngo’s. Een aanvraag indienen kan via de website van de stad voor 3 juni 2020. vierde-pijlerorganisaties, die zich bezig houden met moeilijkheden in eigen land, kunnen een corona-gerelateerd project indienen via het bestaande algemene subsidiereglement Lokaal Mondiaal Beleid.

Een jury van ervaren vrijwilligers en mensen met professionele ervaring in ontwikkelingssamenwerking neemt de selectie op zich. Dit in samenwerking met de Mondiale Raad, de stedelijke adviesraad voor Mondiaal Beleid. Zij zullen vóór 17 juni 2020 tussen de drie en vijf projecten selecteren.

(Annelies Nollet)

Voor meer relevante informatie, zie ook Huis te huur in Kortrijk

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten