Stad Kortrijk pakt peukenprobleem aan met creatieve actie

Sam Dewaele, Dimitri Vercaemst en Ruth Vandeberghe.
Redactie KW

Met een eyecatcher in de Kiosk op de Graanmarkt wil de stad Kortrijk elke roker nog eens bewust maken van het peukenprobleem, namelijk een grote hoeveelheid peuken die rondslingeren in de stad.

In de kiosk ligt een berg peuken die verzameld werd tijdens peukenraapacties en tijdens metingen die de medewerkers van Nette Stad tweemaandelijks uitvoeren. De actie is een vervolg op de campagne Proper en Ko, die zich richtte op verschillende vormen van sluikstorten, waaronder hondenpoep, kauwgom en zwerfpeuken.

“Roken is not done”

“Peuken op de grond gooien mag niet. Er kwamen GAS-boetes voor wie het toch deed”, duidt schepen van Nette Stad Ruth Vandenberghe. “Met ‘Peuk in de pocket’, deelden we 30.000 peukenetuis uit. Ook werden er peukenkokers en – tegels geïnstalleerd.” Nu zet Kortrijk een volgende stap met rookvrije zones aan stadsgebouwen.

Kortrijkzaan Dimitri Vercaemst van Studio Nomad mocht het ontwerp van de campagne uitwerken. Samen met Sam Dewaele van Designregio Kortrijk werkte hij het project uit. “Het moest stijlvol en ludiek zijn, maar toch in het oog springen. Met blauwe lijnen op de muren en de grond en het logo ‘Rookvrij Vlakbij’ maakten we rond elk gebouw een afbakening. Daar mag niet gerookt worden. De afbakening is een rookvrije zone, want roken is not done”, zegt Dimitri. De blauwe lijnen zijn stickers die gemakkelijk een grotere ruimte kunnen maken.

Rookvrije zones worden uitgebreid

In eerste instantie gaat het om de hoofdingang van het stadhuis, de uitgang van het stadhuis en de ingang van de bibliotheek. “Het is de bedoeling dat we de zone uitbreiden naar andere diensten en openbare stadsgebouwen, zoals sportcentra, de Schouwburg, ontmoetingscentra en muziekschool.”

Nog tot 15 oktober kan je de peukenberg zien in de Kiosk. De schepen geeft toe dat er nog pijnpunten zijn waar veel zwerfpeuken liggen. “Denk maar aan de ingangen van ondergrondse parkings, de stationsomgeving, bushaltes, taxiplaatsen”, aldus de schepen. “We hopen dat andere steden en gemeenten en andere partners zoals onderwijsinstellingen of het openbaar vervoer ons project ook overnemen. Het is een creatieve manier om passanten bewust te maken van het zwerfpeukenprobleem.”

https://www.youtube.com/watch?v=R68cxxYcIpI

(Peter Van Herzeele/foto’s JVGK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier