Stad Kortrijk ondersteunt private investeringen in erfgoedparels

Schepen Wout Maddens. © JVGK
Redactie KW

Wie werken uitvoert aan beschermd onroerend erfgoed, heeft recht op een erfgoedpremie. Sinds 2015 wordt die premie betaald door de Vlaamse overheid, maar daarvoor kwam ook de stad tussen. Voor projecten die voor 1 januari 2015 zijn opgestart, worden dus nog premies uitbetaald door de stad Kortrijk. De voorbije weken kende het bestuur zo’n belangrijke ondersteuning toe aan vier projecten, goed voor een totaalbedrag van bijna 400.000 euro.

“Elk van deze vier projecten zijn op hun eigen manier beeldbepalend”, duidt schepen van Bouwen en Wonen, Wout Maddens (Team Burgemeester). “Van het majestueuze schoolgebouw aan het Plein, imposante herenhuizen tot de pittoreske trapgevel van Oud Cortryck. Met de stedelijke restauratiepremies investeren we mee in de opwaardering van ons erfgoed, maar we waarderen evenzeer de private inspanningen om ons bouwkundig erfgoed te laten schitteren.”

Groeningelaan 9 – Stadsvilla Goethals

De beeldbepalende stadsvilla uit 1904 is ontworpen door de Kortrijkse stadsarchitect Demeere in opdracht van mevrouw Goethals-Van Volsem. De villa kijkt uit op het Groeningemonument dat twee jaar later werd gebouwd en is sinds 2003 bij ministerieel besluit beschermd. Mevrouw Van Volsem was de weduwe van de textielindustrieel Alberic Goethals van de vlasspinnerij Linière de Courtrai. In 1900 heeft zij het terrein voor de villa aangekocht en zij liet de tuin meteen aanleggen en ommuren. De villa is ontworpen in zogenaamde ‘eclectische stijl’ omdat er zowel neogotische als neorenaissance-elementen in verwerkt zijn. Het huidige subsidiedossier omvat de restauratie van de daken, de gevels en het buitenschrijnwerk. De kosten hiervoor werden geraamd op 606.836 euro. Zoals wettelijk voorzien dient de stad hierin 7,5 procent of 45.512 euro bij te dragen.

Onze-Lieve-Vrouwestraat 41 – Hotel Cobergher

Dit herenhuis aan de Onze-Lieve-Vrouwestraat in Kortrijk wordt door middel van een jaarcartouche gedateerd in 1876. Het is een neoclassicistisch dubbelhuis met een heel rijk eclectisch interieur, vooral op de begane grond met een mooi gedecoreerde traphal en salons. Aan de achterzijde, evenwijdig met het herenhuis geeft een vleugel uit op de tuin. Deze tuinvleugel heeft een oudere kern. De 18de-eeuwse structuur van het pand bleef zo goed als volledig bewaard. In enkele kamers bleven ook de oorspronkelijke stucplafonds en schouwboezems bewaard.

Tussen deze beide gebouwen werd in 1880 een fraaie wintertuin onder glazen koepel en met mozaïekvloer gebouwd. In 1996 werd het herenhuis beschermd als monument. Het pand werd aangekocht door Konvert Service met de bedoeling er een vijfsterren hotel met vier hotelsuites en twee vergaderruimtes in onder te brengen. Het gaat om verschillende burgerhuizen die samengevoegd worden (nrs. 39, 41, 43, 45 en Handboogstraat 20a). De stad komt in deze werken tussen voor een bedrag van 52.963,48 euro.

Wijngaardstraat 10 – Oud Cortryck

Café Oud Cortryck, de oudste herberg van Kortrijk, werd gebouwd in de 17de eeuw en doet al meer dan 100 jaar dienst als herberg. Het bescheiden pand heeft een zeldzame witgeschilderde trapgevel. Het uitzicht van de gevel bleef ongewijzigd doorheen de eeuwen, op de ramen in de benedenverdieping na die in 1933 werden geplaatst. Het pand werd opgekocht door de familiebrouwerij Verhaeghe uit Vichte. De stad kende een erfgoedpremie toe van 31.457 euro.

Plein 14 – Pleinschool

De laatste premie is meteen ook de grootste. Het betreft 261.286 euro die werd toegekend door de stad in het kader van de verbouwing van het Guldensporencollege, campus Plein. De werken hebben betrekking op het hoofdgebouw langsheen het Plein. Dit gebouw werd beschermd bij ministerieel besluit in 2003 en werd bij de werken volledig gerestaureerd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier