Stad Kortrijk moedigt vaccinatie inwoners aan

65-plussers krijgen als eersten een uitnodiging om zich te laten vaccineren. (foto gf)
65-plussers krijgen als eersten een uitnodiging om zich te laten vaccineren. (foto gf)
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Het was Hannelore Vanhoenacker (CD&V) die zich afvroeg of Stad Kortrijk actief inwoners zal oproepen om zich te laten vaccineren. “De werkgroep staat klaar om eraan te beginnen. We wachten alleen nog op het draaiboek van de Vlaamse overheid.”

Het is ondertussen officieel. De eerste inwoners van Kortrijk, Kuurne en Harelbeke zullen eind februari, begin maart in Kortrijk Xpo terechtkunnen voor een coronavaccin. In eerste instantie zullen alle 65-plussers een uitnodiging ontvangen. Dat zijn er 16.634 in Kortrijk, 5.970 in Harelbeke en 2.987 in Kuurne. Maar die zekerheid brengt opnieuw heel wat vragen met zich mee. Wat bijvoorbeeld met mensen met een beperking, die niet in de Xpo geraken? En wat met de betalende parkeerplaatsen? Dat moet toch gratis kunnen? En zal Stad Kortrijk zijn inwoners oproepen om zich te laten inenten? Er zouden zich immers minstens zo’n 56.000 mensen van de bijna 80.000 inwoners moeten laten vaccineren om groepsimmuniteit te bereiken.

Burgemeester Ruth Vandenberghe kon al enige klaarheid scheppen, maar het plan blijft op veel punten nog vaag. “Dat komt omdat we wel al een blauwdruk hebben gekregen van het draaiboek van de Vlaamse overheid, maar we wachten nog op de definitieve plannen. Dat wil niet zeggen dat we stilzitten. Kortrijk Xpo is de perfecte plaats om te vaccineren. Het is vlak bij AZ Groeninge, makkelijk te bereiken voor iedereen en flexibel. Het vaccinatiecentrum moet immers beschikbaar zijn tot 31 oktober.” Of parkeren dan ook gratis zal zijn, is nog onduidelijk.

Voor minder mobiele mensen is er nog niet meteen een oplossing. Zij zouden eventueel bij de huisarts terechtkunnen, maar omdat de eerste vaccins moeilijk te bewaren zijn, kan dat wellicht niet in de eerstkomende weken. “En wat het sensibiliseren betreft, we hebben binnen W13 al een werkgroep opgericht die zich daarmee zal bezig houden.” (AN)

Vrijwilligers of bedrijven die willen helpen bij de opbouw en de uitwerking van het vaccinatiecentrum kunnen mailen naar info@elzregiokortrijk.be. Ook gepensioneerde vrijwilligers met een medische achtergrond zijn zeker welkom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier