Stad Kortrijk investeert 100.000 euro in Heuls zwembad en stelt nieuwe coördinator aan

Na weken van moeilijkheden rond de uitbating van de Kortrijkse zwembaden grijpt het stadsbestuur in. Vooral de hygiëne in het openluchtzwembad aan de Abdijkaai, overlast van jongeren in het nieuwe zwembad aan Kortrijk Weide en het feit dat het zwembad in Heule de hele vakantie gesloten bleef, stootte veel mensen tegen de borst. De stad zal nu 100.000 euro investeren in het zwembad aan het Lagaeplein en er wordt een zwembadcoördinator aangesteld.

Het nieuwe zwemparadijs op Kortrijk Weide. © AN

Voor de opvolging van de bestaande Kortrijkse zwembaden willen het Kortrijkse stadsbestuur en zwembaduitbater Lago de handen in elkaar slaan. Lago voorziet een nieuwe coördinator die de twee zwembaden nauw zal opvolgen en moet dienen als aanspreekpunt voor de stad en de bezoekers van beide baden. De stad neemt Henri Deleu onder de arm als projectleider. Hij kent de Kortrijkse zwembaden na meer dan dertig jaar dienst als zijn broekzak. Bedoeling is dat hij Lago bijstaat waar nodig en rapporteert bij het stadsbestuur.

Schepen van Sport Arne Vandendriessche belooft ook een investering van 100.000 euro in het zwembad aan het Lagaeplein. Dat bad blijft – ondanks tegenstrijdige berichtgeving op sociale media – dus nog zeker twee jaar open. “We willen nu vooral vooruit kijken”, laat de schepen weten. “Er komt een systeem waardoor de watertemperatuur altijd op punt blijft, ook bij technische storingen. Daarnaast worden de pompen voor de watercirculatie en de zwembadfilters vervangen door nieuwe.”

Op 18 september om 18 uur organiseert LAGO een infomoment in de cafetaria van zwembad Lagaeplein om vragen en onduidelijkheden over hun publiek private samenwerking de wereld uit te helpen. Tijdens die uiteenzetting zal Elewin Werbrouck, centrummanager LAGO Kortrijk Weide in naam van S&R Kortrijk-Zwevegem nv, het woord voeren. Alle inwoners van Kortrijk en vaste bezoekers van zwembaden Abdijkaai en Lagaeplein zijn welkom en mogen vragen stellen.

Overlast

Tijdens de hittegolven vonden er enkele incidenten plaats, wat bij een hoog aantal bezoekers niet uitzonderlijk is in openbare aangelegenheden. Ook in andere zwembaden van Lago vonden gelijkaardige incidenten plaats“, volgens het stadsbestuur. Zo werden er jongeren betrapt op het gebruik van drugs, bespiedde een oudere man enkele tienermeisjes in de kleedkamers en klaagden verschillende bezoekers over overlast van luidruchtige tieners.

Het openluchtbad aan de Abdijkaai.
Het openluchtbad aan de Abdijkaai.© AN

Lago liet die incidenten niet zomaar passeren en werkte een actieplan uit. De Safe Swim Zone registreerde alle bezoekers ouder dan 12 jaar aan de hand van hun identiteitskaart. Op die manier konden amokmakers geregistreerd worden. De gegevens worden tijdelijk opgeslagen in een beveiligde database en automatisch verwijderd na 72 uur, tenzij er overtredingen vastgesteld werden. Redders en onthaalmedewerkers kregen interne opleidingen over de procedures die gevolgd moeten worden wanneer klanten zich schuldig maken aan grensoverschrijdend gedrag. Op dit moment staan er zes mensen op de zwarte lijst omdat ze agressief reageerden naar het personeel, een diefstal pleegden of cannabis rookten in het zwembad.

Deze zomer kozen blijkbaar toch voornamelijk Kortrijkzanen voor verfrissing en waterpret in het subtropisch zwembad. Uit postcoderegistraties aan de kassa’s van het zwembad aan Kortrijk Weide blijkt dat meer dan de helft van de zwemmers uit de stad en nabij gelegen woonplaatsen komt. In totaal kwamen ondertussen al 189.388 mensen zwemmen in LAGO Kortrijk Weide, meer dan de helft daarvan komen uit Kortrijk.

Nauwe samenwerking met politie

Elewin Werbrouck, centrummanager Lago Kortrijk Weide, licht toe: “Om lastige situaties snel en op een correcte manier te kunnen afhandelen, zijn we gaan aankloppen bij politiezone Vlas om extra patrouilles in de zwembadomgeving aan te vragen. Verder werden er afspraken gemaakt omtrent dringende interventies. De samenwerking tussen politiezone Vlas en Lago Kortrijk Weide loopt overigens erg goed.”

“Bij ernstig grensoverschrijdend gedrag zoals fysieke agressie, seksueel grensoverschrijdend gedrag… wordt de politie onmiddellijk gecontacteerd. De veroorzaker wordt genoteerd op een zwarte lijst en krijgt naast een plaatsverbod van de burgemeester ook een zwembadverbod. Lago en de stad onderzoeken momenteel om verschillende gradaties van zwembadverboden toe te voegen naargelang de ernst van de feiten”, besluit hij.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.