Stad Kortrijk geeft verouderd wagenpark tweede, duurzaam leven

© JVGK
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Verouderde stadwagens worden voortaan gerecycleerd in plaats van verkocht. “Op die manier halen we vervuilende voertuigen van de weg en geven we hen een tweede klimaatvriendelijk leven”, aldus schepen Arne Vandendriessche. Zo krijgt een van de wagens een nieuwe bestemming binnen een project van JC Tranzit en het Guldensporencollege.

Kortrijk is de eerste stad in Vlaanderen waar afgedankte voertuigen volledig worden gerecycleerd. Oude stadswagens die niet meer aan de klimaatnormen voldoen, krijgen voortaan een tweede leven binnen de circulaire economie. “We laten deze wagens recycleren in samenwerking met de vzw Febelauto en partner Galloo uit Menen. Zo komen ze niet meer op de markt van tweedehandsvoertuigen terecht en wordt voorkomen dat ze nog enkele jaren rondrijden met extra vervuiling als gevolg”, zegt schepen van Mensen Arne Vandendriessche (Open VLD).

Galloo staat in voor het ophalen en de verwerking van de afgedankte stedelijke voertuigen. “We kunnen tot 97 procent van de wagen recycleren tot nog te gebruiken materiaal en grondstof”, luidt het daar. “Het zou niet logisch zijn dat we ons wagenpark vervangen door klimaatvriendelijke voertuigen en ondertussen de oude vervuilende wagens op de weg houden“, zegt schepen van Klimaat Bert Herrewyn (SP.A).

Stad Kortrijk geeft verouderd wagenpark tweede, duurzaam leven
© JVGK

De stad heeft 138 wagens. Daarvan worden er nu 14 afgeschreven. Een daarvan krijgt een extra leven in Jeugdcentrum Tranzit: een Opel Combo uit 1999. “De wagen is uit dienst genomen omwille van een hoge kilometerstand en slijtage”, duidt Arne. ”Het koetswerk van de Opel Combo wordt omgebouwd tot een infostand met binnenin modules om te gamen. Op die manier kunnen we jongeren en kinderen op een speelse manier kennis laten maken met onze werking en programma”, vertelt Bert Nauwynck van Tranzit. “Een oude wagen als infotainment. Een mooi voorbeeld van upcycling“, zegt Bert Herrewyn. Het strippen van de wagen gebeurt door leerlingen van klas E-6BA van de afdeling automechanica van het huidige Guldensporencollege, het vroegere VTI.

Stad Kortrijk geeft verouderd wagenpark tweede, duurzaam leven
© JVGK

Deze Opel Combo uit 1999 wordt door de klas E-6BA afdeling Automechanica van het Guldensporencollege helemaal gestript. Jaycey, Jens, Jitse, Mohssine, Ruben, Ridda en Milan zijn er klaar voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier