Stad Kortrijk en Leieregio pakken uit met De Grote VerLEIEding

Het Kortrijkse stadsbestuur en de organisatoren stelden De Grote Verleieding voor. De hele zomer lang wordt twintig jaar Leiewerken gevierd. © OV
Redactie KW

De hele zomer lang vormen de Leie en haar oevers het decor voor De Grote VerLEIEding: een reeks feestelijkheden, evenementen, kunst- en toeristische routes.

De Grote VerLEIEding is het grote feestproject dat twintig jaar Leiewerken viert. “De Leie wordt in de kijker gezet en opnieuw aan de mensen gegeven”, klinkt het bij de organisatie.

Twintig jaar geleden werd de eerste van voorlopig zeven nieuwe bruggen over de Leie in Kortrijk gelegd. Tijd dus voor een feest op en rond de bochtige rivier. Tijdens de zomer van 2015 pakken de stad Kortrijk en de hele Zuid-West-Vlaamse Leiestreek uit met een reeks evenementen en projecten die de Leie en haar oevers in de kijker zetten. Volgens het stadsbestuur en de organisatie van De Grote VerLEIEding wordt de Leie teruggegeven aan de bewoners.

Start in het Sinksenweekend

De hele zomer lang lopen tentoonstelling over de geschiedenis van de Leie langs de Leie. Culturele, muzikale en sportieve evenementen beloven de Leieboorden op een feestelijke manier in de kijker te zetten. Daar wordt de hele West-Vlaamse Leieregio, van Wervik tot Waregem, bij betrokken. Met nieuwe toeristische wandel-, fiets- en boottochten, informele picknicks aan de oevers van de rivier en een aantal innovatieve projecten, zoals de watertaxi, wil de organisatie de bewoners aanzetten tot het ontdekken van de Leie en de Leiestreek.

De Grote VerLEIEding gaat van start met een spektakel in en rond het Budapark tijdens het Sinksenweekend van 23 en 24 mei en loopt tot en met 27 september 2015. Alle grote Kortrijkse evenementen deze zomer worden aan het VerLEIEding-project gekoppeld. De volledige Leiestreek en haar burgers worden mee in het verhaal betrokken. De plannen van de Grote VerLEIEding beloven een volle Kortrijkse zomer.

(OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.