Stad Izegem start proefproject met fietsboxen

Philippe Verhaest

Het stadsbestuur van Izegem zet verder in op fietsvriendelijkheid. De stad start in het voorjaar een proefproject voor fietsboxen. “Door fietsboxen te kopen, willen we meer fietsstalplaatsen voorzien voor inwoners die geen garage of berging hebben en hun fiets niet binnen kunnen plaatsen”, zegt schepen van fietsbeleid Caroline Maertens.

In het fietsbeleidsplan wordt veel aandacht besteed aan het verhogen van het comfort van de fietser. “Naast een goed uitgeruste weg is het belangrijk dat je je fiets veilig kan stallen”, zegt schepen van fietsbeleid Caroline Maertens (N-VA). “We bekijken momenteel onze fietsstalplaatsen op openbare plaatsen en stellen daar een plan van aanpak voor op.”

Maar ook op privévlak is een goede fietsenstalling belangrijk. Rijhuizen hebben vaak geen of weinig ruimte om een fiets te stallen. “Door fietsboxen aan te kopen, willen we meer fietsstalplaatsen voorzien voor inwoners die geen garage of berging hebben en hun fiets niet binnen kunnen plaatsen.”

Een fietsbox is een afsluitbare fietsenberging met ruimte voor meerdere fietsen. Wie een plaats in een fietsbox huurt, betaalt daar 5 euro per maand voor.

“De omgeving van de Dweersstraat en Meensestraat en de omgeving van de parking van het zwembad in de Heilig Hartstraat zijn de ideale locaties voor een proefproject.” De dienst mobiliteit nam een buurtenquête af om na te gaan of er interesse is in dergelijk project. Na de bevraging schreven zes mensen zich in. In totaal zijn tien fietsplaatsen beschikbaar. De fietsboxen worden in het voorjaar geplaatst.

Het definitieve reglement werd goedgekeurd op de gemeenteraad van 15 december.

Wie interesse heeft om een plaats in de fietsbox te huren, kan daarvoor terecht bij de dienst mobiliteit via mobiliteit@izegem.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.