Burgemeester Bert Maertens is zich bewust van de bijzondere situatie. "De gezondheid en het welzijn van iedereen is de allergrootste prioriteit. Daarom roep ik alle inwoners op om de strikte maatregelen ernstig te nemen en ze goed op te volgen. Tegelijk vraag ik de steun en medewerking van wie kwetsbaren wil helpen. Met de actie #izegemhelpt willen wij er voor zorgen dat iedereen die onze aandacht en hulp nodig heeft, die ook effectief krijgt. Ik ben er zeker van dat de Izegemnaars hun warm hart voor elkaar meer dan ooit zullen tonen. Help dus zeker je familie en buren of meld je bij ons aan als vrijwilliger. Alleen samen kunnen we deze ongeziene crisis de baas."

Onder het motto #izegemhelpt zal de stad alle zorgvragen enerzijds en het aanbod vrijwilligers anderzijds gestructureerd matchen. Inwoners die zelf hulp nodig hebben, kunnen dat aan de stad laten weten via www. izegemhelpt.izegem.be of 051 337 300. Inwoners die graag willen helpen, kunnen zich ook via dit platform registreren. "Tachtigplussers zijn de meest kwetsbare groep. Deze groep zullen we dan ook actief opbellen met de vraag of zij specifieke noden hebben, of gewoon om een praatje te slaan."

Skypen in de Plataan

"Voor de bewoners van het woonzorgcentrum De Plataan zullen we de mogelijkheid voorzien om te skypen. Op die manier kunnen zij contact houden met familie en vrienden die hen door de maatregelen nu tijdelijk niet kunnen bezoeken."

Ook de economie krijgt door deze crisis stevige klappen. De stad voorziet daarom in een aantal steunmaatregelen om ondernemers een hart onder de riem te steken, bovenop de Vlaamse en federale maatregelen. "De inning van de specifieke bedrijfsbelastingen wordt opgeschort. Op de wekelijkse zaterdagmarkt mogen sinds de afkondiging van de federale maatregelen enkel nog voedingskramen staan. Zolang deze maatregel van kracht is, zullen marktkramers die andere zaken dan voeding aanbieden, hun standgeld niet moeten betalen. Voor de volledige periode hoeft geen terrasbelasting betaald te worden."

Het stadsbestuur plant nog een aantal steunmaatregelen om getroffen sectoren te ondersteunen. Het college van burgemeester en schepenen zal zich hier de komende dagen en weken verder over buigen.

Naast de vrijetijdsdiensten is ook het stadhuis en het sociaal vanaf nu gesloten. "We werken enkel nog op afspraak, en enkel voor dringende zaken. Een afspraak maken kan via de stedelijke website van de stad of 051 337 300. Inwoners met vragen kunnen wel nog steeds telefonisch terecht in het stadhuis. We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16 uur. Ook via onze sociale mediakanalen kan je ons bereiken."

Burgemeester Bert Maertens is zich bewust van de bijzondere situatie. "De gezondheid en het welzijn van iedereen is de allergrootste prioriteit. Daarom roep ik alle inwoners op om de strikte maatregelen ernstig te nemen en ze goed op te volgen. Tegelijk vraag ik de steun en medewerking van wie kwetsbaren wil helpen. Met de actie #izegemhelpt willen wij er voor zorgen dat iedereen die onze aandacht en hulp nodig heeft, die ook effectief krijgt. Ik ben er zeker van dat de Izegemnaars hun warm hart voor elkaar meer dan ooit zullen tonen. Help dus zeker je familie en buren of meld je bij ons aan als vrijwilliger. Alleen samen kunnen we deze ongeziene crisis de baas."Onder het motto #izegemhelpt zal de stad alle zorgvragen enerzijds en het aanbod vrijwilligers anderzijds gestructureerd matchen. Inwoners die zelf hulp nodig hebben, kunnen dat aan de stad laten weten via www. izegemhelpt.izegem.be of 051 337 300. Inwoners die graag willen helpen, kunnen zich ook via dit platform registreren. "Tachtigplussers zijn de meest kwetsbare groep. Deze groep zullen we dan ook actief opbellen met de vraag of zij specifieke noden hebben, of gewoon om een praatje te slaan.""Voor de bewoners van het woonzorgcentrum De Plataan zullen we de mogelijkheid voorzien om te skypen. Op die manier kunnen zij contact houden met familie en vrienden die hen door de maatregelen nu tijdelijk niet kunnen bezoeken."Ook de economie krijgt door deze crisis stevige klappen. De stad voorziet daarom in een aantal steunmaatregelen om ondernemers een hart onder de riem te steken, bovenop de Vlaamse en federale maatregelen. "De inning van de specifieke bedrijfsbelastingen wordt opgeschort. Op de wekelijkse zaterdagmarkt mogen sinds de afkondiging van de federale maatregelen enkel nog voedingskramen staan. Zolang deze maatregel van kracht is, zullen marktkramers die andere zaken dan voeding aanbieden, hun standgeld niet moeten betalen. Voor de volledige periode hoeft geen terrasbelasting betaald te worden."Het stadsbestuur plant nog een aantal steunmaatregelen om getroffen sectoren te ondersteunen. Het college van burgemeester en schepenen zal zich hier de komende dagen en weken verder over buigen.Naast de vrijetijdsdiensten is ook het stadhuis en het sociaal vanaf nu gesloten. "We werken enkel nog op afspraak, en enkel voor dringende zaken. Een afspraak maken kan via de stedelijke website van de stad of 051 337 300. Inwoners met vragen kunnen wel nog steeds telefonisch terecht in het stadhuis. We zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 9 uur tot 12 uur en van 13 uur tot 16 uur. Ook via onze sociale mediakanalen kan je ons bereiken."