https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Stad Ieper zet in op trouwen in openlucht: “Op prachtige locaties in de stad”

Ieper wil anticiperen en wil huwelijken in openlucht mogelijk maken.© Tom Gheeraert
Ieper wil anticiperen en wil huwelijken in openlucht mogelijk maken.© Tom Gheeraert
Redactie KW

Het Ieperse stadsbestuur wil het mogelijk maken dat koppels binnenkort ook in openlucht officieel het jawoord kunnen geven. De buitenceremonie zou dan plaatsvinden op de binnenkoer van de Lakenhalle of nabij de vijver van het AC Auris. Het voorstel wordt ter goedkeuring voorgelegd aan de gemeenteraad van 3 mei.

Volgens het Burgerlijk Wetboek vindt een huwelijk in principe plaats in het gemeente- of stadhuis. Maar de gemeenteraad kan een afwijking voorzien en andere trouwlocaties aanduiden. De voorwaarde is dat het gaat om een openbare plaats met een neutraal karakter. Momenteel kunnen Ieperlingen enkel huwen in de historische Raadzaal van het Stadhuis op de Grote Markt en in AC Auris. Het stadsbestuur wil daar nu ook twee buitenlocaties aan toevoegen.

Centrale locaties

Ives Goudeseune, schepen en ambtenaar van de burgerlijke stand: “We willen zowel de binnenkoer van de Lakenhalle als het grasveld nabij de vijver van het AC Auris zo organiseren dat er huwelijksceremonies voltrokken kunnen worden. Uiteraard moeten we dit dan inpassen in het geheel van huwelijken op de bewuste dag. We kiezen bewust voor twee centrale, goed bereikbare plaatsen vlakbij de bestaande locaties, wat het voordeel heeft dat er de mogelijkheid is om bij plots regenweer ‘naar binnen te vluchten’.”

De beslissing is deels ingegeven door de covid-crisis. Op dit moment kunnen bij de huwelijksceremonies binnen slechts 15 personen aanwezig zijn. Veel koppels stellen hun huwelijk dan ook uit omdat niet alle familieleden en goede vrienden de ceremonie mogen bijwonen. Mogelijk bieden openluchtceremonies binnenkort een oplossing.

Ook na pandemie

Emmily Talpe, burgemeester: “Het is nog afwachten wat het Overlegcomité definitief beslist, maar gezien de nadruk op het buitenplan zullen in openlucht waarschijnlijk sneller meer mensen toegelaten worden. We willen daarop anticiperen en brengen nu al alles in gereedheid om huwelijken buiten mogelijk te maken. Van zodra wordt besloten dat buiten meer mensen aanwezig kunnen zijn, zullen koppels hier in Ieper die keuze kunnen maken. Zo geven we hen de kans dat unieke moment met meer mensen te delen. Ook na de pandemie zullen koppels kunnen blijven kiezen om ofwel binnen ofwel buiten te huwen. Bij mooi weer zal het voor koppels zeker een extra troef zijn dat ze op hun grote dag het jawoord kunnen geven in openlucht, op een prachtige locatie in de stad!”

De stad zorgt voor de nodige voorzieningen (tafels, stoelen, …) op de buitenlocaties. Bij regenweer zal de plechtigheid binnen plaatsvinden. De dagen waarop getrouwd kan worden, veranderen niet: dat blijft op vrijdag en op zaterdagmorgen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.