Stad Ieper start campagne tegen zwerfvuil en sigarettenpeukjes

Het startschot van de campagne werd gegeven aan de aangelegde vijver op de Grote Markt. Op de foto zien we Jean-Marie Techel, Mireille Cooren, Daphné Gouwy (IVVO), Evy Peperstraete (milieudienst), Marleen Neyrinck (medewerker communicatiedienst), schepen Valentijn Despeghel, Stijn Fertin (technische dienst) met zoontjes Tim en Cas. (foto EG)
Redactie KW

Het startschot werd tijdens de Tooghedagen gegeven op de Grote Markt. Er werden 500 zakasbakjes uitgedeeld, kleine doosjes waar rokers hun peuken in kunnen bewaren tot ze die in een vuilbak kunnen deponeren.

“Dit is pas het begin van een campagne tegen zwerfvuil en sigarettenpeukjes”, zegt schepen van Leefmilieu Valentijn Despeghel (SP.A). “De stad Ieper zal zich ook engageren om de grote vuilnisbakken in de centrumstraten vaker te ledigen. Maar we vragen ook een extra inspanning van de bevolking. Voorlopig is het allemaal nog ludiek bedoeld. Als het niet helpt, worden er GAS-boetes uitgeschreven en die kunnen behoorlijk hoog oplopen. Iedereen zal dus zijn steentje moeten bijdragen om het stadscentrum proper te houden.”

Tuinkabouters

Op de Grote Markt werd een stukje tuin opgebouwd, inclusief vijver én tuinkabouters. “Met de kabouters willen we de boodschap brengen dat niemand mag verwachten dat de kaboutertjes het zwerfvuil zullen opruimen”, zegt Valentijn Despeghel. “Op 16 locaties verspreid in de stad staan koppeltjes tuinkabouters opgesteld. Ze vissen uit rioolputjes, een tafereel waarmee we willen aantonen dat de zee al op straat begint. Zwerfvuil wordt, als het regent, tot in de rioolputjes gespoeld en op die manier belandt het even later in open water.”

De stad wil dus zwaar inzetten op properheid. “Tijdens de grote bevraging van de Ieperse bevolking duidden heel veel mensen de netheid van hun stad als topprioriteit aan. Daarom willen we ook zwaar inzetten op de properheid van onze stad.”

Er werden 500 zakasbakjes uitgedeeld, kleine doosjes waar rokers hun peuken in kunnen bewaren tot ze die in een vuilbak kunnen deponeren. In 40 procent van de gevallen blijkt immers dat het zwerfvuil om sigarettenpeuken betreft. “Peuken hebben 12 tot 15 jaar nodig om af te breken in kleine microplasticvezels die uiteindelijk via de aarde of het water in de voedselketen terecht kunnen komen. De opruimkost is trouwens gigantisch. In 2017 bedroeg die opruimkost in België miljoenen euro’s. We moeten dus het aantal peuken dat op de grond belandt zoveel mogelijk beperken.”

Kauwgomborden

Ieper bestrijdt het zwerfvuil nog op andere fronten. Op 20 plaatsen werden wandasbakjes geplaatst. “We gaan de komende weken regelmatig controles uitvoeren op vaste plekken om te checken in hoeverre die asbakjes effect hebben op de hoeveelheid peuken die op de grond liggen. Daarnaast hebben we nog vijf kauwgomborden geplaatst in schoolomgevingen. Het is de bedoeling dat kinderen er hun kauwgom aan kleven en die niet op de grond gooien. En we nemen onze vuilnisbakken onder de loep in een vuilnisbakkenplan. We inventariseren al onze vuilnisbakken op openbaar domein en proberen in kaart te brengen hoe intensief onze vuilnisbakken gebruikt worden. Op die manier kunnen we zorgen dat voldoende grote vuilnisbakken op de juiste plaatsen staan”, besluit Valentijn Despeghel.

Het startschot van de sensibiliseringsactie werd gegeven op de Grote Markt waar een kunstmatig vijvertje werd aangelegd. De tuin werd getekend door de jonge Tim Fertin en uitgevoerd door de technische dienst van de stad Ieper. De tuinkabouters werden geschonken door het echtpaar Jean-Marie Techel en Mireille Cooren. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier