Stad Ieper kent 2.500 euro noodhulp toe aan ‘Impact Lebanon’ na explosies in Beiroet

Ammar Yaghi, Sabrine Yaghi, schepen Valentijn Despeghel, Véronic Lewyllie en Roos Delobel. © EG
Redactie KW

Begin augustus waren er verwoestende explosies in de haven van Beiroet in Libanon. Op voorstel van de Nood-Zuid raad Ieper kent het stadsbestuur Ieper 2.500 euro noodhulp toe aan de non-profitorganisatie Impact Lebanon.

De bewuste ontploffing op 4 augustus werd veroorzaakt door 2750 ton ammoniumnitraat dat al zes jaar opgeslagen lag in de haven. De explosie eiste minstens 200 doden en ruim 6.000 gewonden. De schade in de stad is enorm. Duizenden mensen zijn afhankelijk van noodhulp. Libanon heeft bovendien al maanden te lijden onder een sterke inflatie, een stijging van de consumentenprijzen en als gevolg daarvan voedselonzekerheid. De beschikbaarheid van voedsel in het land komt nog meer onder druk te staan, vooral nu de ontploffing ook de graanopslagplaatsen heeft beschadigd. Verder zijn heel wat ziekenhuizen getroffen waardoor medische hulp een probleem wordt.

Crowdfundingactie

Ex-Ieperlinge Sabrine Yaghi, die afkomstig is uit Libanon en nu in Kortrijk woont, zette een crowdfundingsactie op om geld in te zamelen voor Impact Lebanon. Deze non-profitorganisatie werd opgericht om Libanon en de Libanese gemeenschap te helpen. Zij zorgen ervoor dat donaties bij niet-gouvernementele organisaties terechtkomen en dus rechtstreeks bij de bevolking. De Noord-Zuid raad Ieper pikte deze oproep op en adviseerde het stadsbestuur om 2.500 noodhulp te schenken aan Impact Lebanon.

Slapeloze nachten

Sabrine Yaghi duidt haar actie: “Toen ik de ontploffing zag, was ik erg aangegrepen. Ik belde meteen mijn familie en vrienden op die in Beirut wonen, gelukkig was iedereen ongedeerd en was er vooral materiële schade. Eind september liep ik daar zelf nog rond met hen. Ik had slapeloze nachten en het greep me echt aan, ik wist dat ik iets moest doen. Na de schade te hebben gezien, wist ik dat alle hulp welkom was. Voor mij was het belangrijk dat de noodhulp bij de bevolking zou terechtkomen daarom ging ik op onderzoek en kwam ik uit bij Impact Lebanon. Het werkt alleen met erkende ngo’s die verzekeren dat het geld ingezet wordt voor de noden van het volk ter plaatse. Ik ben de stad Ieper, waar ik heel mijn jeugd heb doorgebracht, bijzonder dankbaar voor de steun die we krijgen om Libanon terug her op te bouwen. Ik hoop dat er nog verschillende steden en gemeenten Ieper, de vredesstad, volgen.

Surrealistisch

“De beelden van de ontploffing in Libanon zou je kunnen zien in een film, maar dat zoiets in het echt gebeurt, kan je bijna niet geloven”, reageert schepen van Noord-Zuid Valentijn Despeghel. “Dat een bevolking die al zoveel leed en miserie heeft moeten ondergaan, nu nog een dergelijke ramp meemaakt, is bijzonder hard. 2.500 euro is een druppel op een hete plaat maar we hopen dat nog steden en gemeenten ons voorbeeld volgen, waardoor het herstel in Beirut kan starten. (EG)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier