Stad helpt islamitische gemeenschap in Brugge zoeken naar nieuwe locatie

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De stad Brugge helpt de islamitische gemeenschap zoeken naar een andere locatie voor haar moskee. Het huidig huisje in de Diksmuidse Heirweg in Sint-Andries is niet voorzien op 600 deelnemers aan het vrijdaggebed.

Gemeenteraadslid Stefaan Sintobin (VB) bond de kat de bel aan: “Er is sprake van de bouw van een tweede moskee in Brugge. Ik verzet mij daartegen, want de islam is een ideologie die de gelijkheid van man en vrouw niet erkent, noch de scheiding van kerk en staat. In de moskee in Sint-Andries zijn er aparte ingangen voor de mannen en de vrouwen. De moslimpopulatie groeit aan in Brugge, de islam is een probleem voor onze samenleving…”

Volgens Dirk De fauw moeten ook moslims de kans krijgen hun godsdienst te belijden. “Maar er is inderdaad overlast voor de buurt, met name het feit dat er te veel wildparkeerders zijn op vrijdag. De huidige moskee is niet voorzien op 600 gelovigen. Dat huisje werd indertijd gekocht door Nader El Sayed, de voormalige Egyptische doelman van Club Brugge.”

“Wij willen de islamitische gemeenschap helpen bij de zoektocht naar een andere locatie, waar er meer plaats is. Het Brugs stadsbestuur wil geen Oostendse of Brusselse toestanden. Eén grote moskee is voldoende, zo is er controle op de imams en vermijden we dat er in duistere achterkamertjes kleine moskees opgericht worden, waar je niet weet wat de imams vertellen…”

Volgens raadslid Pol Van Den Driessche (N-VA) heeft de Brugse moskee niet eens een nationale erkenning. Dirk De fauw bevestigt dit. “Een van de voorwaarden is dat de huisvesting in orde is…”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier