Stad Harelbeke valt in de prijzen tijdens Groene Lente

© gf
Redactie KW

Ieder jaar reikt de Vereniging Voor Openbaar Groen (VVOG) prijzen uit voor de beste Vlaamse gemeentelijke of stedelijke groenvoorzieningen tijdens de wedstrijd ‘Groene Lente’. Naast de prijzen krijgen de steden/gemeenten ook een aantal bloemen- en bijensymbolen op basis van hun geleverde inspanningen om de stad op een hedendaagse manier bloemen- en bijenvriendelijk te maken.

Harelbeke ontving maar liefst drie bloemensymbolen en twee bijensymbolen in 2019, een heel goed resultaat. Het maximum van drie bloemen verdiende Harelbeke door vorig jaar in eigen regie 200 (grotendeels bijenvriendelijke) bomen, 490 bloeiende heesters en 14.600 vaste planten en siergrassen aan te planten.

Schepen Tijs Naert is tevreden: “We doen nu al heel wat inspanningen en bouwen daarop verder. In 2020 willen we het extensief maaien optrekken van 23.000 m² naar 84.000 m². Extensief maaien betekent dat we nu maar één of twee keer per jaar het gras maaien in functie van een bloeiende flora én fauna.”

“De twee bijensymbolen verdienden we door de talrijke bijenvriendelijke maatregelen in Harelbeke. Zo zijn de nieuwe aanplantingen voornamelijk bijenvriendelijk en passen we het groenbeheer aan in functie van die dieren. Zo snoeien we onder meer heesters op het juiste moment zodat deze volop kunnen bloeien. Ook onze begraafplaatsen vormen we sinds enkele jaren stelselmatig om naar groene plaatsen waar dieren en planten meer kansen krijgen. Daarnaast plaatsten we al enkele insectenhotels in Harelbeke, die waar mogelijk ook mee ondersteund worden door de buurt en scholen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier