Stad en provincie willen wateroverlast helemaal weren

Marc Vanwalleghem aan het bestaande bufferbekken op het nieuwe bedrijvenpark van de WVI in Beveren. Dat wordt uigebreid en er komt een extra buffer van 8.000 kubieke meter. (foto SB) © (foto SB)
Philippe Verhaest

We mogen nu dan wel opnieuw een kurkdroge zomer beleven, vijf jaar geleden beleefde onze regio een ware zondvloed. Om nieuwe drama’s te vermijden zetten de provincie West-Vlaanderen het het stadsbestuur van Roeselare een een twintigtal kleine en grotere ingrepen in stelling om de risico’s op toekomstige waterellende zoveel mogelijk te beperken. “Het is onze bedoeling om wateroverlast zo goed als helemaal te weren”, zegt schepen van Waterhuishouding Marc Vanwalleghem (CD&V).

Vijf jaar geleden, op 27 en 28 juli 2014 gingen de hemelsluizen boven onze regionen vollédig open. Vooral Ardooie werd zwaar getroffen. Daar liet het drie weken eerder geopend spaarbekken tussen de Berlingmolenstraat en Eekhoutstraat het afweten, met nooit geziene overstromingen als gevolg. Dat de sleutel van het nieuwe spaarbekken zogezegd zoek geraakt was, gooide nog extra olie op het vuur.

Eind mei 2016 kregen Dadizele en Roeselare dan weer de volle laag. Vooral AZ Delta Campus Wilgenstraat deelde flink in de klappen. De spreekwoordelijke druppel te veel was het sein voor provincie en stadsbestuur om een gezamenlijk actieprogramma uit te werken. Zo moeten de risico’s op wateroverlast in de toekomst zoveel mogelijk beperkt worden.

“Roeselare ligt nu eenmaal in een lager gelegen gebied en ontvangt het water vanuit het noorden, westen en zuiden”, argumenteert schepen van Waterhuishouding Marc Vanwalleghem (CD&V). “Het stroomt via de Mandel door onze stad en vloeit zo verder naar de Leie.”

Ook in juli 2005 werd Roeselare zwaar getroffen door wateroverlast en daarna volgden verschillende projecten om de schade te beperken. Die bleken echter onvoldoende. Een analyse leerde ons dat er mogelijkheden zijn om bestaande gecontroleerde overstromingsgebieden uit te breiden en dat er op bepaalde plaatsen nieuwe bufferbekkens moeten komen.”

Daarom staan er nu enkele grote projecten in stelling die in de toekomst overvloedige regenval moeten kunnen opvangen.

“Aan de Godelievebeek in Beitem willen we vier percelen goed voor een totale oppervlakte van 9.090 vierkante meter laten aansluiten op het bestaande bekken van de stad. Daardoor wordt de buffercapaciteit opgetrokken nabij meerdere woningen in de Kortewagenstraat. De grondverwerving werd al door de provincieraad goedgekeurd. De waterloop zal een beetje gewijzigd worden en een klein gedeelte van de bestaande overwelving zullen we ook opnieuw kunnen openleggen. Op die manier kan het water van de helling van Beitem vertraagd én gebufferd worden.” De provincie West-Vlaanderen investeert 60.000 euro in dit project.

Ondertussen is op gronden van Inagro ook gestart met de verbreding van de waterloop van de Godelievebeek. “Zo wordt er binnen de bedding extra buffer gecreëerd. Een extra waterspaarbekken is ondertussen bijna aangelegd. Dat kan als buffer dienen, maar is in eerste instantie bedoeld voor de irrigatie van de proefpercelen van de Godelievevelden.”

Roobaertpark

Ook in het noorden van Roeselare wordt ingegrepen. “Daar ontvangen we water vanuit Ardooie, Lichtervelde en Hooglede op het stelsel van de Krommebeek. In Beveren wordt het bestaand gecontroleerd overstromingsgebied op De Kapelhoek ter hoogte van de Heirweg uitgebreid. De grondverwerving is achter de rug en er komt een extra buffer van 5.900 kubieke meter en de landbouwer van wie de grond gekocht werd, kan gebruik maken van een waterspaarbekken van 2.500 kubieke meter. Het ontwerp voor deze plannen wordt nu door de provincie behandeld.

Eind mei 2016 liepen onder andere de fertiliteitskliniek en het nierdyalisecentrum van AZ Delta Campus Heilig Hart helemaal onder water. (foto SB)
Eind mei 2016 liepen onder andere de fertiliteitskliniek en het nierdyalisecentrum van AZ Delta Campus Heilig Hart helemaal onder water. (foto SB)© (foto SB)

Op de Krommebeek, ter hoogte van de Vloedstraat, komt er een uitbreiding van het bestaande bekken, ter hoogte van het nieuwe bedrijvenpark van de WVI. De onderhandelingen voor de verwerving van de benodigde grond lopen nog en daar wordt door de aanleg van een berm en keermuur een extra buffer van bijna 8.000 kubieke meter gerealiseerd.

Op het stelsel van de Duivelsbeek en Kasteelbeek zijn twee projecten voorzien. Buiten de Roeselaarse grenzen, in Hooglede ter hoogte van Sleihage bij Turbo’s Hoet, komt er zowel waterbuffering als -spaarfunctie. Het project bevindt zich in de studiefase. “Ter hoogte van de nieuwe verkaveling het Roobaertpark, tussen Roeselare en Hooglede, komt er dan weer een nieuwe fietstunnel. Van die gelegenheid maken we gebruik om, in samenwerking met het Agentschap Wegen en Verkeer een extra buffer aan te leggen. Begin september moet de ontwerpfase afgerond zijn.”

Collievijverbeek

Ook het water dat via de Collievijverbeek de stad binnenstroomt, wordt aangepakt. “Ter hoogte van de wijk De Ruiter komt er een groot gecontroleerd overstromingsgebied, want uit de analyse bleek dat deze zijde van Roeselare nog onvoldoende beschermd was. De gronden zijn ondertussen door de stad verworven en het ontwerp is gemaakt. Nu zoeken we nog verder naar een afzetplek voor de uit te graven gronden en dan kan de omgevingsvergunning aangevraagd worden. Het is de bedoeling dat er een waterbuffer van liefst 22.000 kubieke meter komt, net als een waterspaarbekken van 17.500 kubieke meter.”

De Aapbeek moet dan weer water verwerken dat van de Zilverberg en Moorslede verwerken dat zorgt ter hoogte van de Euroshop voor problemen op het stelsel van de Babilliebeek. “Er zijn onderhandelingen aan de gang om extra gronden te verwerken, maar er is nu al een kleiner project met het plaatsen van een stuw waarbij lager gelegen weilanden, weliswaar met toestemming van de eigenaar of gebruiker, extra onder water kunnen gezet worden.”

Aan De Ruiter komt een waterbuffer van 22.000 m³ en een extra spaarbekken van 17.500 m³

Op het stelsel van de Babilliebeek is er ter hoogte van Vandenheede dan weer een project in voorbereiding binnen natuurgebied. “Het is immers niet altijd in agrarisch gebied dat nuttige buffering gevonden kan worden. Er is een omgevingsvergunning in aanvraag voor de aanleg van een bufferruimte tegen wateroverlast, maar ook een hermeandering van de beek. Hierdoor ontstaat extra ruimte voor water binnen de bedding van de beek, maar is er ook een natuurlijke vertraging gecreëerd voor het stromende water.”

Daarnaast wordt er ook gedacht aan maatregelen tegen de droogte, de voorbije zomers in gedachten. “Op de Krommebeek in Beveren is een uitdieping van de bestaande bekkens voorzien. Die geeft geen nut om wateroverlast tegen te gaan, maar de diepte zorgt er wel voor dat de watervoorraad kan groeien.”

Bedoeling is dat alle projecten de komende jaren gerealiseerd worden. “In ons meerjarenplan vormt waterbeheersing een van dé prioriteiten”, benadrukt schepen Marc Vanwalleghem. “De ellende van mei 2016 willen we echt niet meer meemaken. Wat mensen bijvoorbeeld niet zien, is dat we alle nieuwe aan te leggen rioleringen overdimensioneren: ze kunnen een groter watervolume slikken dan nodig, maar dat heet anticiperen.”

(PVH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier