Stad doet tegemoetkoming na wateroverlast

Schepen Stijn Jonckheere, schepen Romina Vanhooren en burgemeester Anthony Dumarey. © EFO
Redactie KW

Het Oudenburgse stadsbestuur doet een tegemoetkoming van 200 of 500 euro per woning die waterschade leed bij de regenval van begin dit jaar. “Het is geen schuldbekentenis maar een ondersteuning”, luidt het.

Begin dit jaar liepen talloze kelders van woningen in de Mandelwijk onder water na regenval na recente rioleringswerken. Er was ook sprake van opstijgend vocht maar een precieze oorzaak werd nooit achterhaald: grondwater, niet goed geplaatste dichtingen, kelders die niet waterdicht waren of hevige regenval konden een rol spelen. De voorafgaande werken kostten 4 miljoen euro waarvan 1,7 miljoen betaald werd door de stad.

Jarenlang juridisch kluwen

“We zijn geen aannemer of bouwheer maar de aansprakelijkheid wordt door de anderen betwist. Het wordt wellicht een jarenlang juridisch kluwen”, zegt burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD) over de evolutie sindsdien. “Tachtig van de meer dan 100 woningen leden schade en bij de verzekeringen werden 50 dossiers aanhangig gemaakt. Maar ook die afwikkeling zal er een van lange adem zijn vrees ik.”

Dossier bij verzekering

Oudenburg werkt nu aan een reglement (dat op de gemeenteraad van september of oktober komt) en doet een tegemoetkoming aan de inwoners. Een van de voorwaarden is dat gedupeerden ook al bij de verzekering een dossier opgestart hebben of nog opstarten. Voor de inwoners die facturen of aankoopbonnen kunnen voorleggen wordt een tussenkomst van de helft van de gemaakte kosten voorzien, met een maximum van 500 euro. Gedupeerden die geen kosten kunnen bewijzen maar wel het feit dat er werken zijn uitgevoerd kunnen 200 euro krijgen. “We zullen alle inwoners zelf op de hoogte brengen. Ondertussen werden op verschillende plaatsen ook bufferbekkens voorzien.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier