Stad daagt Bruggelingen uit voedselverlies te verminderen

We zien van links naar rechts Schepen Minou Esquenet en Karine De Batselier, Lobke Vermeire en Stijn Van Wynsberghe. © PDV
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Het stadsbestuur zoekt 5.000 Bruggelingen die de uitdaging willen aangaan om hun voedseloverschotten sterk te verminderen. “Een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, eindigt immers in de afvalbak”, zegt schepen van Energie en Klimaat Minou Esquenet (CD&V).

Stad Brugge heeft, samen met partners zoals Foodlab Brugge bijvoorbeeld, een traditie in het tegengaan van voedselverspilling en wil daarin nu nog verder gaan. Voedselverspilling is immers ook een aanzienlijke bron van CO2-uitstoot. Per kilogram voedsel bedraagt de CO2-uitstoot ongeveer 3,2 kg. Stad Brugge slaagde er eerde al in het voedselverlies in de Brugse zorginstellingen te reduceren. Nu wil het stadsbestuur zich ook richten naar alle Brugse gezinnen of huishoudens.

“Een derde van al het voedsel dat geproduceerd wordt, eindigt in de afvalbak. Wij willen daar komaf mee maken”, zegt schepen van Energie en Klimaat Minou Esquenet. “We beginnen klein, met vijf ambassadeurs, die bewust zullen worden gemaakt van al wat zorgt voor voedselverlies. Maar onze ambities zijn groot: in het derde jaar willen we 5.000 gezinnen meekrijgen in ons project. Minder voedsel verspillen, is goed voor jezelf, het milieu en je portemonnee.”

Voedselverlies met 30 procent reduceren

Met het project ‘Food Winners’ zullen Bruggelingen dus in groep worden uitgedaagd om samen gedurende een bepaalde periode minder voedsel te verspillen. Er wordt gezorgd voor de nodige begeleiding, met gerichte opleiding en via intense samenwerking met het Brugse Food Lab, een werkgroep met stakeholders en deskundigen uit de voedingssector.

In een eerste fase, met start begin dit jaar nog, zullen na een brede externe oproep 50 ambassadeurs worden gekozen. Deze ambassadeurs krijgen vervolgens de nodige vaardigheden aangeleerd om minder te verspillen. Ze krijgen allerhande ondersteuning: via workshops, sociale media en een online platform. In 2021 wordt het project dan uitgebreid en richt het project zich naar een grotere groep van 500 Bruggelingen die, in samenwerking met de ambassadeurs, een pact zullen sluiten rond het verminderen van hun voedselverlies. Bedoeling is om bij die groep het voedselverlies met 30 procent te reduceren.

Voordeelverpakkingen

“En in 2022 tenslotte willen we maar liefst 5.000 Bruggelingen bereiken om eveneens een vermindering van 30 procent te halen. Indien we erin slagen bij deze grote groep onze doelstelling van 30 procent reductie van voedselverlies te behalen, zullen we maar liefst 156 ton CO2 bespaard hebben”, zegt schepen Esquenet. “Ik ben overigens zelf, als voorzitter van afvalintercommunale IVBO, eens mee geweest met de afvalophalers en ze lieten me weten dat in sociale woonwijken de hoeveelheid restafval, en dus ook het voedselverlies, tot drie keer zo groot is dan in andere buurten. Dat komt omdat veel mensen te grote zogenaamde ‘voordeelverpakkingen’ kopen die ze dan niet op krijgen. Het is dus belangrijk dat we de mensen aanleren om goed te doseren voor wat hun voedselaankopen betreft.”

“Vanzelfsprekend willen we dat de Bruggelingen ook na afloop van het project bewust blijven omgaan met voedselverlies. De ambassadeurs en de deelnemers zullen de opgedane vaardigheden en kennis ook dan nog kunnen inzetten, zodat zoveel mogelijk Bruggelingen acties ondernemen om voedselverlies tegen te gaan.”


Wie zich wil engageren voor het project kan mailen naar leefmilieu@brugge.be of via de website foodlab.brugge.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier