Stad Brugge ziet geen heil in Kanaaleiland als stadionsite voor Cercle

© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Volgens de Brugse urbanisatieschepen Franky Demon is het Kanaaleiland onvoldoende geschikt om er een nieuw voetbalstadion voor Cercle te bouwen. Tijdens de gemeenteraad maandagavond somde hij alle problemen met deze site op. Een extern bureau stelde een vernietigend rapport op.

De Stad Brugge richt al haar hoop op de ‘remediëring’ van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan die Vlaams minister Zuhal Demir binnen de 180 dagen wil opstellen, na het negatief arrest van de Raad van State. In de ogen van burgemeester Dirk De fauw en urbanisatieschepen Franky Demon ligt een oplossing voor het Brugs voetbaldossier nog altijd op OCMW-gronden langs de Blankenbergse Steenweg, ook al is dit juridisch nog geen zekerheid.

Concreet moeten er nieuwe, ‘lichtjes gewijzigde’ plannen opgesteld worden die minder grondinname – lees : minder parkings – vergen. “Indien er ook daartegen nog bezwaar is, wil minister Zuhal Demir in overleg gaan met de tegenstanders van dit project”, zegt Franky Demon.

Veel problemen

Het voorstel van Cercle Brugge om een nieuw stadion voor 8 à 15.000 voetballiefhebbers te realiseren op het Kanaaleiland vindt weinig genade bij het stadsbestuur. “We hebben een extern bureau de opdracht gegeven om dit alternatief te onderzoeken. Er zijn teveel problemen: gebrek aan ruimte voor parking, een onthaalzone en een circulatiezone. Maar ook veilig evacueren is niet eenvoudig op die plek. Er zou een 14 meter hoge voetgangersbrug moeten gebouwd worden. Je moet de supporters van de twee ploegen kunnen scheiden. Overigens blijkt nu dat de stad slechts eigenaar is van amper de helft van de grond, de rest is eigendom van De Vlaamse Waterweg. Dat project duurt zeker nog anderhalf à twee jaar. Elk van die problemen heeft een oplossing, maar alle problemen samen oplossen is nagenoeg onmogelijk. Ik zie echt geen andere piste dan de Blankenbergse Steenweg.”

De studie die Brugge bestelde, staat in schril contrast met een nota die een internationaal bureau voor Cercle opstelde. Daarin is sprake van de ontwikkeling van het Kanaaleiland tot ‘leisure island’, met een polyvalent stadion met 12.000 zitjes dat ook als rocktempel kan dienen. Een duur project dat Cercle kan financieren door het stadion aan concertorganisatoren te verhuren.

Alternatief?

Namens Groen opperden Raf Reuse en Andries Neirynck nog een derde optie: “Laat Club en Cercle op Jan Breydel spelen. Dokter een formule uit waarbij Club haar eigen stadion kan bouwen. Cercle kan dan huren, met de stad als bemiddelaar.”

Pascal Ennaert (sp.a) noemde ‘zuinig ruimtegebruik’ een rode draad in dit dossier: “Hou daar rekening mee, schrap alle emotie en wispelturigheid. Dien de opposanten van antwoord met redelijke argumenten. We moeten absoluut vermijden dat Club haar plannen schrapt en naar Westkapelle trekt.”

Volgens Stefaan Sintobin (VB) houden groene fanatici en geldspeculanten dit dossier al jaren tegen: “Het voorstel van Groen is naïef. Beide ploegen willen niet meer in hetzelfde stadion spelen. Noch Club, noch Cercle!”

Pol Van Den Driessche (N-VA) stelde: “Het huwelijk tussen Club en Cercle is kapot, ze moeten van elkaar gescheiden worden. Ze zijn elkaar beu! Samen in één stadion spelen kan niet meer.”

Jasper Pillen (Open VLD) voegde er nog aan toe: “Ook de buurtbewoners willen niet dat beide ploegen in een nieuw en groter stadion spelen. Stop dus de spelletjes die dit 14 jaar oud dossier nog vertragen.”

Slotwoorden

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) eindigde het debat met de woorden: “Met zijn tegenkanting tegen een nieuw stadion en tegen bedrijventerreinen kant Groen zich tegen elke economische groei voor Brugge. U ziet Brugge als een dorpje. Het is verschrikkelijk jammer dat u de vzw Groen niet in toom kan houden. Ze maakt het voetbal en de economie in deze stad kapot. De vzw Groen heeft nu al aangekondigd dat ze opnieuw bezwaar zal indienen tegen een remediëringsplan. Een goede oplossing is een nieuw stadion voor Club op Jan Breydel en een kleinere tempel voor Cercle en oefenvelden langs de Blankenbersge Steenweg.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier