Stad Brugge zet dit jaar 325 picknickbanken op 62 verschillende locaties

Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw presenteren het picknickplan.©Davy Coghe Davy Coghe
Mercedes Van Volcem en burgemeester Dirk De fauw presenteren het picknickplan.©Davy Coghe Davy Coghe
Redactie KW

In Brugge komen er 325 picknickbanken op 62 verschillende locaties. Vorig jaar stonden er picknickbanken op 32 plaatsen. Oppositiepartij N-VA betreurt dat de horecasector niet betrokken werd bij dit picknickplan.

Met de groene stoelen en picknickbanken wil schepen voor Openbaar Domein Mercedes Van Volcem het aangenaam maken voor de Bruggelingen. Zij stelt vast dat sinds corona de mensen meer genieten van een wandeling met een stop in een park of bij een speelplein. “Nu de horeca niet open is, bestellen heel wat mensen hun takeaway-gerechten en dan is het leuk om in eigen bubbel gebruik te maken van de picknickbanken.”

“De banken komen op tal van leuke en gezellige plaatsen te staan, waaronder op de Vesten tussen de molens. We willen daarmee geen concurrentie zijn voor de horeca, want nu zijn ze een meerwaarde. Voor het centrum gaat het om 44 banken, voor Assebroek en Sint-Kruis om 69 met onder meer het Klein Appelmoes, in Sint-Andries en Sint-Michiels 72 waaronder in het Park de Rode Poort, maar ook in de stadsbossen en tenslotte nog 140 voor Noord-Brugge met Zeebrugge, Lissewege, Dudzele, Sint-Jozef, Koolkerke en Sint-Pieters. Overal komen er ook grote afvalmanden bij, zodat alles netjes kan achtergelaten worden.”

Horeca

Het lijkt een bijzonder mooi initiatief, maar toch klinkt er ook kritiek. “Op zich heeft onze fractie natuurlijk niets tegen het plaatsen van picknickbanken en een uitgewerkt plan daar rond”, zegt N-VA-gemeenteraadslid Nele Caus. “Maar het is jammer dat het stadsbestuur de kans laat liggen om de horeca, die het al zo moeilijk heeft door de maandenlange coronasluiting, hier ook een rol in te geven.”

“Waarom niet tegelijk met de plaatsing van de picknickbanken een campagne lanceren om het uitgebreide takeaway-aanbod van de horeca in de kijker te zetten? En dan denk ik meer bepaald aan een aanbod met mooie picknickpakketten. Er zou een QR-code op de picknickbanken kunnen geplaatst worden, die doorverwijst naar een overzicht van wat de horeca allemaal aanbiedt. Als de fel getroffen horeca nu ziet dat er overal in de stad picknickbanken opduiken, terwijl ze nog steeds zelfs geen terrasje mogen uitzetten, is dat natuurlijk erg pijnlijk…” (SR/PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.