Stad Brugge zet cultuurpersoneel in bij de strijd tegen coronavirus

Het testcentrum zal tot 800 tests per dag kunnen uitvoeren. © Davy Coghe
Olivier Neese

Sportcentrum Daverlo in Assebroek is, net zoals tijdens de eerste coronagolf, opnieuw omgebouwd tot een testcentrum. De zorgkundigen krijgen er hulp van enkele leden van de cultuurdienst. “Door de sluiting van het Cultuurcentrum en de musea hebben we handen ter beschikking”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

Sportcentrum Daverlo in Assebroek is, net zoals tijdens de eerste coronagolf, opnieuw een testcentrum. Op de locatie zullen asymptomatische en lichtsymptomatische personen getest worden. “Dit centrum komt er na de gewijzigde teststrategie van de federale regering”, legt burgemeester Dirk De fauw uit. “Door een gebrek aan testen werden tot nu enkel de zwaarsymptomatische mensen getest, maar volgende week kunnen ook opnieuw de personen die een hoogrisico-contact opnieuw getest worden.”

Tot 800 tests per dag

Op de locatie kunnen tot 800 personen per dag kunnen getest worden. “Er zijn zeven lijnen, waarvan er op dit moment nog maar twee open hoeven te zijn”, klinkt het bij de artsen. “Een test duurt ongeveer twee minuten. Alles is intussen zodanig geautomatiseerd dat we echt aan de lopende band kunnen werken als het nodig zou blijken. Mensen mogen enkel naar het testcentrum komen nadat ze zijn doorverwezen door hun huisarts. We roepen op om bij de minste klachten – hoesten, spierpijn, keelpijn, koorts, verlies van geur en smaak… – de huisarts te contacteren.”

Het testcentrum zal 7 op 7 open zijn, telkens van 9 tot 17 uur. Over de middag blijft het centrum open. Ook het bestaande testcentrum aan AZ Sint-Jan Brugge en in Knokke-Heist blijven open.

Steun van cultuurpersoneel

Het testcentrum in Daverlo wordt uitgebaat door de Huisartsenkring Brugge en Omgeving (HABO). Om het verplegend personeel te ondersteunen, zet de stad Brugge mensen van de cultuurdienst in om in het testcentrum alles in goede banen te leiden. “Door de sluiting van het Cultuurcentrum en de musea hebben we handen ter beschikking”, zegt burgemeester Dirk De fauw. “De mensen uit de zorgsector hebben al bergen werk verzet, zij verdienen ons grootste respect. Zij maken het verschil in deze moeilijke tijden. We zitten in een gezondheidscrisis en het is door ons te verenigen als team dat we ons door deze moeilijke periode kunnen slaan.”

(lees verder onder de foto)

Sportcentrum Daverlo is vanaf nu opnieuw een testcentrum.
Sportcentrum Daverlo is vanaf nu opnieuw een testcentrum.© Davy Coghe

Het testcentrum zal gecoördineerd worden door Filip Strobbe, normaal directeur van het Cultuurcentrum. “Onze mensen zullen instaan voor het onthaal en de begeleiding, zodat de bezoektijd tot het absolute minimum beperkt kan worden”, zegt hij. “We zullen een soort steward zijn om de mensen wegwijs te maken.” In Daverlo zullen een vijftal cultuurmensen aan de slag zijn.

Niemand technisch werkloos

Ook voor de rest van het cultuurpersoneel werd – in onderling overleg – een andere functie binnen de stad gevonden. “Sommigen springen bij in een woonzorgcentrum, anderen helpen bij de groendienst of verlenen assistentie in het Huis van de Bruggeling of onze bibliotheek”, pikken personeelsschepen Martine Matthys en cultuurschepen Nico Blontrock in.

Burgemeester Dirk De fauw: “Als stad hadden we kunnen zeggen: we maken ons personeel technisch werkloos en laten die 70 procent van de wedde betalen door de federale overheid. Maar neen, vanaf dag één hebben we beslist dat niemand thuis hoefde te blijven. Voor iedereen hebben we, in samenspraak, een nieuwe functie gezocht en gevonden. En het doet me heel veel plezier om te zien hoe flexibel ons personeel is om de switch te maken. Als ik zie hoeveel mensen zich aanboden om te helpen in de zorg, dan ontroert me dat. Ze hebben het hart op de juiste plaats.”

Algemeen directeur Colin Beheydt: “In tijden van chaos moeten we klaar staan. En we stáán klaar om onze job ten opzichte van de burgers te vertolken. Dit is een bijzonder mooi verhaal, waarbij we met verschillende partijen op een korte termijn de handen in elkaar sloegen.”

>> Meer info: www.testcovidnwvl.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.